Marknadskommentar
27 Aug, 2024

BÖRSEN: SAAB-AFFÄR I THAILAND DOMINERADE FLÖDET, OMXS30 -0,4%

Uppdaterad:
27 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades till slut lätt nedåt på tisdagen efter att ha börjat dagen med högst begränsade indexrörelser.

Saab stod i fokus under eftermiddagen på uppgifter om att Thailand är på väg att köpa Jas Gripen. Även Hemnet hamnade i nyhetsflöden på nyheten om att vd Cecilia Beck-Friis ska avgå.

Vid stängning noterades OMXS30 ned 0,4 procent till 2.557 och aktier för 10,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Inom storbolagsindexet OMXS30 gick Essity och Saab starkt med uppgångar på 0,6 respektive 1,1 procent.

Saab steg på uppgifter om att Thailand ska ha valt det svenska stridsflygplanet Gripen i en upphandling. Saabs presschef Mattias Rådström uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att bolaget "ser fram emot" fortsatta diskussioner med Thailand.

Nordea avancerade 0,2 procent. Aktien fick visst stöd sent på eftermiddagen då det framkom att Nordea nått förlikning, till en kostnad av 35 miljoner dollar, i en penningtvättsutredning i USA.

Fastighetsbolaget SBB var svagast i storbolagsindexet med en nedgång på 3,6 procent.

Utanför storbolagsindexet backade Hemnet 4,1 procent. Bostadsplattformens vd Cecilia Beck-Friis, som varit högsta chef för bolaget sedan 2017, ska avgå och Hemnet har börjat söka hennes efterträdare.

FM Mattsson, som tillverkar sanitetsarmaturer, steg 1,6 procent på sin kvartalsrapport. Ebita-resultatet sjönk till 54,1 miljoner kronor (64,5) och den organiska tillväxten var -3,4 procent. Vd Fredrik Skarp uppgav i rapporten att bolaget ser ett fortsatt utmanande marknadsläge kommande kvartal.

Inission, som säljer produktions- och logistiktjänster till industrikunder, föll 7,8 procent på sin rapport. Kvartalets ebita-resultat sjönk tydligt.

Ett ordentligt kurstapp blev även resultatet för doftljustillverkaren Candles Scandinavia, som föll 12 procent efter en kvartalsrapport som bland annat innehöll ett kraftigt försämrat resultat. Bolagets bedömning är att den europeiska marknaden har minskat med 18-20 procent.

Soltech, som fördubblade rörelseresultatet i andra kvartalet, steg däremot drygt 4 procent på sin rapport.

Kryptobolaget Hilbert har tecknat ett strategiskt partnerskap med Xapo Bank, under vilket partnerna ska förvalta en ny Bitcoin-denominerad hedgefond. Hilbert lyfte 65 procent på nyheten.

För friskvårdskedjan Actic blev det ännu en stark börsdag. Kursen fortsatte upp ytterligare 16 procent efter måndagens kursrusning på 17 procent.



Graf: OMXS30 tisdagen den 27 augusti

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.