Marknadskommentar
4 Oct, 2024

BÖRSEN: STARK AMERIKANSK JOBBDATA GAV LYFT, OMXS30 +0,4%

Uppdaterad:
4 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg på fredagen efter den amerikanska jobbstatistiken för september som indikerade styrka hos den amerikanska arbetsmarknaden, som ses som en viktig motor i världsekonomin.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 0,4 procent till 2.604. Aktier för 16 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen, som stärktes ungefär som andra Europabörser.

I verkstadssektorn syntes tydliga uppgångar efter den starka amerikanska jobbkonjunktursignalen. Lastbilstillverkaren Volvo steg nästan 3 procent och var högst omsatt på Stockholmsbörsen. Sandvik och Epiroc steg uppåt 2 procent medan värmeteknikföretaget Nibe tappade 3 procent mot strömmen.

SKF adderade 2,6 procent. Handelsbanken har höjt sin kortsiktiga rekommendation för aktien till köp. Enligt banken är den industriella cykeln på väg ut ur en avmattning snarare än att gå in i en, något som brukar gynna SKF:s tidigt cykliska profil.

Volvo Cars klättrade 3 procent efter att EU-länderna under fredagen röstat igenom tullar på bilar som tillverkats med konkurrensvidrigt statsstöd i Kina. Sverige lade ned sin röst med förhoppningar om att få till en särlösning för Volvo Cars, som tillverkar en av sina modeller i Kina.

Skanska var upp 2,5 procent efter att ha meddelat en order om motsvarande 4,4 miljarder kronor för ett vägprojekt i USA och en annan beställning på motsvarande 570 miljoner kronor för en hälsovårdsbyggnad, även den i USA.

Yubico lyfte 8 procent. Cybersäkerhetsbolagets vd Mattias Danielsson svarade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på kritiken som riktats mot bolaget från blankare och sade att att bolaget väntas byta från First North till Stockholmsbörsens huvudlista i slutet av året eller i början av 2025.

Bland gamingbolagen steg bland annat Embracer med 7 procent och Stillfront med 5 procent. I sektorn kunde noteras att Ubisoft rusade på Parisbörsen efter medieuppgifter om ett eventuellt utköp av det franska gamingbolaget.

Nordnet gick relativt svagt för andra dagen i rad och tappade 1,5 procent. SEB har sänkt sin rekommendation för internetbanken från köp till behåll efter bland annat förväntad press på räntenettot.

SEB har vidare höjt rekommendationen för Karnell till köp. Industriteknikbolagsägaren, som noterades tidigare i år, klev upp 4 procent.

Nordea Markets har inlett bevakning av Stendörren med rekommendationen köp och riktkurs 250 kronor. Aktien avancerade 4 procent till 216 kronor.

Dala Energi, som äger och förvaltar olika infrastrukturtillgångar, har tillsammans med Nordion Energi ingått ett avtal om ett strategiskt partnerskap rörande Dala Energis verksamheter inom elnät, fibernät och infraservicetjänster. Dala Energi-aktien steg 8 procent.


Graf: OMXS30 på fredagen den 4 oktober

image Källa: Infront.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.