Marknadskommentar
25 Jul, 2024

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NED EFTER TEKNIKRASET I USA

Uppdaterad:
25 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda torsdagen på en lägre nivå efter det tekniksektordrivna kursfallet i USA på onsdagen som utökades efter Stockholmsbörsens stängning. Samtidigt fortsätter rapportsäsongen med delårsbesked från bland annat läkemedelsbolaget Astra Zeneca.

Terminen för Frankfurt- respektive Parisbörsen var ned 0,6 respektive 1,1 procent en halvtimme före börsöppning.

IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiestart vid -0,7 procent, efter onsdagens nedgång för storbolagsindexet OMXS30 på 1,0 procent till nivån 2.571. Nasdaq-börsen rasade 3,6 procent under onsdagen, varav 1,2 procent efter Stockholmsbörsens stängning. Efter 17.30-tiden backade det amerikanska S&P 500-indexet med 0,7 procent under kvällen.

"Ytterligare indikation på en tilltagande riskaversion i marknaden är att riskindexet VIX ökade kraftigt till sin högsta notering sedan april och de klassiska 'safe haven'-valutorna JPY, CHF och USD stärktes", noterar Karl Steiner, analyschef vid SEB, i ett marknadsbrev. Han konstaterar även att den något stigande amerikanska tioårsräntan under onsdagen kan ha bidragit till den vikande riskaptiten.

Astra Zeneca gjorde en vinst per aktie för kärnverksamheten på 1:98 dollar i det andra kvartalet, vilket var något över analytikers förväntningar som låg vid 1:95 dollar. Även intäkterna var över förväntan och Astra Zeneca höjer sina helårsprognoser för 2024. Höjd halvårsutdelning föreslås också av bolaget.

Spelutvecklaren Paradox rörelseresultat föll till 29 miljoner kronor för det andra kvartalet, men var högre än väntade 12 miljoner kronor enligt Infronts sammanställning. I kvartalet ställde Paradox in lanseringen av spelet Life by You vilket resulterade i en nedskrivning på 208 miljoner kronor.

"Det är uppenbart att vi har gått fel i flera projekt, särskilt utanför vår kärna", uppger vd Fredrik Wester.

Mildef, som tillverkar taktisk it och stryktålig hårdvara för försvars- och säkerhetsindustrin, presterade ökad orderingång, omsättning och ebitda-resultat för det gångna kvartalet.

Cavotec, som säljer utrustning till hamnar, redovisade på morgonen ökat resultat och högre marginal, trots sjunkande nettoomsättning. Bolaget är inte nöjt med utvecklingen inom industrisegmentet och avser där genomföra förändringsarbete.

Djurhälsobolaget Swedencare redovisade ett förbättrat ebitda-resultat på 141 miljoner kronor för det andra kvartalet. Nettoomsättningen steg till 631 miljoner kronor (572) och nettovinsten landade på 20,9 miljoner kronor (16,3) med stöd av god efterfrågan på alla större marknader.

Vård- och diagnostikbolaget Medicover levererade ett kvartal ungefär i linje med analytikers förväntningar. Bolaget väntar sig fortsatt att kunna nå upp till målen för 2023-2025.

Bland analysförändringar kan noteras att DNB Markets inleder bevakningen av Flerie med rekommendation köp och riktkurs 70 kronor.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.