Marknadskommentar
18 Sep, 2024

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA OREGELBUNDET INFÖR KVÄLLENS FED-BESKED

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda onsdagen oregelbundet efter en viss försvagning på Wall Street kvällen före. Fokus riktas mot om USA:s centralbank i kväll sänker styrräntan med 25 eller 50 punkter, där marknadsförväntningarna på sistone har börjat luta allt mer åt det större stimulansalternativet.

Terminen för Frankfurt- respektive Parisbörsen är ned 0,1 procent respektive oförändrad.

IG Markets förhandel indikerar en svensk aktiestart marginellt under oförändrad nivå, efter tisdagens uppgång för storbolagsindexet OMXS30 på 1,0 procent till nivån 2.556. Jämfört med tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning sjönk det amerikanska S&P 500-indexet med 0,4 procent på kvällen.

Vissa Asienbörser håller helgstängt på onsdagen och bland de som har hållit öppet var rörelserna begränsade. Råvarumarknaderna handlas nedåt på morgonen, både råolja och metaller. Oljepriserna får dock stöd av oro för en större konflikt i Mellanöstern.

Hexatronics vd och koncernchef Henrik Larsson Lyon har beslutat att lämna fiberkabelbolaget efter tio år på posten, enligt besked på tisdagskvällen.

Riskkapitalbolaget EQT har sålt 20 miljoner aktier i kylgrossisten Beijer Ref till kursen 165 kronor, vilket var 7 procent lägre än tisdagens stängningskurs.

Pandox tar in omkring 2 miljarder kronor i en riktad emission där teckningskursen fastställdes till 186 kronor per aktie, vilket är 5 procent under stängningskursen. Pandox avser använda emissionslikviden för att bibehålla bolagets starka finansiella ställning efter förvärven av hotell i London och Edinburgh samt för att öka bolagets finansiella flexibilitet för ytterligare investeringar, heter det.

Franska FDJ har nu fått samtliga nödvändiga myndighetsgodkännanden för sitt bud på Kindred vid kursen 130 kronor och utgången av acceptfristen tidigareläggs. Hittills har aktieägare som representerar nära 27 procent av Kindreds utestående depåbevis accepterat budet.

Everymatrix Software har lagt ett bud värt 59 kronor per aktie i kasinospelutvecklaren Fantasma. Aktien stängde i tisdags vid 48:60 kronor. Den oberoende budkommittén för Fantasma rekommenderar enhälligt aktieägarna att tacka ja.

Lundin Golds vd Ronald Hochstein har sålt aktier i bolaget för motsvarande 3,6 miljoner kronor, vilket var runt 2 procent av hans innehav.

Pareto Securities inleder bevakning av kontraktstillverkaren Note med köprekommendation köp och en riktkurs på 165 kronor som är 27 procent över tisdagens stängningskurs.

Nordea Markets höjer sin rekommendation för friluftsbolaget Thule till behåll från sälj. Nordea har inga riktkurser för aktier med behållrekommendation men har satt ett kassaflödesbaserat rättmätigt värde på Thule vid 280 kronor. Aktien stängde på 282:80 kronor i tisdags.

SEB Equities har sänkt sin rekommendation för Bufab till behåll från köp. Riktkursen sänks från 435 till 420 kronor, vilket kan jämföras med tisdagens stängningskurs på 402 kronor.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.