Nyhet
18 Sep, 2024

DOMETIC: SVAG MARKNAD BLEV SÄMRE I 3 KV, KONSTATERAR ANALYSER

Uppdaterad:
18 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter Dometics vinstvarning för tredje kvartalet och försiktiga kommentarer om fjärde kvartalet, i linje med anekdotiska bevis som pekar mot försvagning på viktiga marknader som Tyskland och USA, gör SEB betydande estimatsänkningar för det andra halvåret 2024 och för 2025-2026.

Banken utgår från att svagheten kommer att utöka Dometics period av negativ organisk tillväxt till tolv raka kvartal, med ett slut i andra kvartalet 2025.

"Trots att vi ännu har svårt att se ett golv för Dometics intäkter, behåller vi rekommendationen köp på grund av en attraktiv kombination av risk/avkastning", skriver SEB som sänker riktkursen till 95 kr (110).

Carnegie konstaterar att marknadsförhållandena för Dometic förblev utmanande i kvartalet.

"Vi tror att svagare konsumentefterfrågan än återförsäljare och distributörer planerat för har orsakat ännu ett varv av lagerjusteringar under kvartalet, och det lär fortsätta in i fjärde kvartalet", skriver Carnegie.

Investmentbanken sänker resultatestimatet för 2024 med 42 procent och för 2025 med 32 procent för att spegla vinstvarningen samt en långsammare väg till återhämtning och väntade lägre marginaler för 2025.

Carnegie räknar med att Dometics skuldsättningsgrad kommer att toppa på 3,5x justerad ebitda under det första kvartalet 2025, men ser risken att nytt kapital behöver tas in som liten då bolaget har ett begränsat antal förfall under 2025 och dessutom en kassa på 4,3 miljarder kronor i slutet av andra kvartalet.

"Om svagheten verkligen drivs av en ny omgång lagerneddragningar, kan en återhämtad efterfrågan 2025 trigga lageruppbyggnad", skriver Carnegie som upprepar köp men sänker riktkursen till 80 kronor (110).

Pareto har rubriken "Dometic - Lost at sea" på sin analysuppdatering. Analyshuset tror visserligen att bolaget är nära en bottennivå men också att återhämtningen kan bli utdragen på grund av fortsatt motvind inom Marine och RV EMEA under 2025.

Dometics marginaler är enligt Pareto under press från negativa volymer, ogynnsam mix samt sämre absorption av fasta kostnader på grund av lägre produktionsnivåer. Denna motvind väntas enligt Pareto kvarstå in i det fjärde kvartalet.

För 2024 räknar Pareto med en negativ organisk tillväxt på 11,6 procent och en ebita-marginalminskning till 10,7 procent. För 2025 ser analyshuset fortsatta risker för efterfrågan inom Marine och RV EMEA, då flera handlare inom Marine bedöms ha alltför stora lager och stora spelare inom RV EMEA har svaga orderböcker. Pareto tror dock att Distribution och Service & Eftermarknad hämtar sig, vilket skulle förbättra 2025 års marginal till 11,9 procent och ge en organisk tillväxt på 3,5 procent. Pareto anser dock inte att värderingen är tillräckligt attraktiv och ser bättre möjligheter på andra håll.

Analyshuset upprepar behåll men sänker riktkursen till 60 kronor (70).

Nordea, som redan sedan tidigare har en säljrekommendation för aktien, baserar sin negativa syn dels på ett brett försvagat momentum för friluftsindustrin, dels på bankens bedömning av Dometics strategi och exekvering.

"Även om det kan vara för tidigt att helt utvärdera den strategiska plan som lanserades 2019 är vi inte imponerade av utvecklingen hittills, givet tydligt förlorade marknadsandelar inom RV OEM-verksamheten, tveksam hantering av B2C-strategin (med köpet av Igloo) och ökad skuldsättning", skriver Nordea.

Efterfrågan på produkterna har enligt Nordea försämrats betydligt under tredje kvartalet, inte bara inom RV och Marine utan också inom Mobile Cooling och eftermarknad. Nordea sänker riktkursen till 50 kronor (65).

Kepler Cheuvreux sänker prognoserna för Dometics resultat per aktie med 20, 18 respektive 12 procent för åren 2024-2026.

Analyshuset ser Dometics skuldsättning som ett bekymmer för investerare, men räknar med att nettoskulden i relation till ebitda ska minska till 3,0x vid årets slut efter att ha ökat till 3,1x i tredje kvartalet. Det är i så fall högre än bolagets mål på 2,5x men samtidigt långt under de tillåtna kovenanterna.

"Vi räknar med att det fria kassaflödet kommer att vara fortsatt stabilt, med målet inom räckhåll för 2025. I takt med att räntorna börjar sjunka ser vi en konsumentledd återhämtning och en möjlig lageruppbyggnad hos detaljister och återförsäljare framöver", skriver Kepler som upprepar köp men sänker riktkursen till 90 kronor (100).



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.