Nyhet
3 Oct, 2024

FED: DUDLEY TROR ATT FED SÄNKER RÄNTAN MED 25 PKT I NOV - BN

Uppdaterad:
3 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den förre Fedchefen i News tycker nu att han har varit för pessimistisk om risken för en hårdlandning. Även om han har fått rätt om mycket av sina förutsägelser så bedömer han nu att risken för en recession är liten.

Det skriver han i en artikel för Bloomberg News.

"Så även om risken för en recession är högre än normalt finns det en god chans för att Fed kommer att kunna föra inflationen tillbaka under kontroll utan att orsaka en ekonomisk nedgång", skriver Dudley.

William Dudley argumenterade den 12 september för att Fed hade utrymme att sänka styrräntan med 50 punkter vid det då kommande FOMC-mötet, vilket också blev fallet den 18 september. Nu säger han till Bloomberg TV att han tror att Fed kommer att sänka räntan med 25 punkter i november.

Han noterar i artikeln att USA:s tillväxt fortfarande har ett betydande momentum: BNP växte i en takt på 3,0 procent under andra kvartalet och Atlanta Feds "GDPNow"-estimat antyder att tillväxttakten var 2,5 procent under tredje kvartalet.

Enligt Dudley har också försvagningen på arbetsmarknaden skett på ett "relativt gynnsamt sätt"; att arbetslösheten har stigit från 3,4 procent 2023 till 4,2 procent nu beror främst på ett ökat arbetskraftsdeltagande och mindre av permanenta jobbförluster.

Och även om penningpolitiken fortfarande är stram enligt flera mått så har de finansiella förhållandena blivit betydligt lättare det senaste året. Börserna har stigit till rekordhöga nivåer, obligationsräntorna har fallit och kreditspreadarna har minskat.

Enligt Dudley skulle ett mjuklandningsscenario betyda fortsatt stöd för börserna. Vinsterna skulle fortsätta öka och värderingarna relativt räntetillgångar bör förbli stabila eller förbättras.

Däremot skulle ett mjuklandningsscenario antyda högre obligationsräntor. Marknaden prisar för närvarande in att Feds styrränta kommer att bottna på nivåer runt 2,9 procent, men i ett mjuklandningsscenario tror Dudley snarare att styrräntan kommer att bottna på 3,5 procent som lägst.

Om ett hårdlandningsscenario ändå skulle bli verklighet skulle rollerna bli ombytta; aktiepriserna skulle falla när vinsterna försämras, obligationsräntorna skulle falla när Fed sänker räntan mer än väntat. I ett sådant scenario tror Dudley att Fed kan sänka räntan till 2,0-2,5 procent.

"Vilket scenario kommer att spela ut, och hur kommer vi att kunna avgöra vilket? Nyckeln är arbetsmarknaden", skriver William Dudley.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.