Nyhet
27 Mar, 2024

FINLAND: STREJKEN FÖRLÄNGD MED YTTERLIGARE EN VECKA - YLE

Uppdaterad:
27 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den finländska storstrejken har förlängts med ytterligare en vecka, rapporterar Yle.

Det finländska fackförbundens centralorganisation FFC beslutade på onsdagen att förlänga strejken till och med den 7 april. Ursprungligen rörde det sig om en tvåveckorsstrejk som sedan förlängdes med en vecka fram till och med 31 mars. Men nu är alltså strejken förlängd ytterligare.

"Det betyder att det fortsätter att stå still i de finländska hamnarna, containertransporterna står still och även godstrafiken via järnväg", skriver Yle och tillägger att strejken påverkar tillgången till livsmedel och distributionen av bränsle.

Av de Stockholmsnoterade börsbolag som hittills gått ut och talat om negativa resultateffekter från strejken finns SSAB och Boliden. I början av vecka meddelade Stora Enso att bolagets anläggningar i finländska Uleåborg och Imatra håller på att trappa ned sin produktion som en följd av strejken.

"Processen tar några dagar och vi förväntar oss att de kommer att ligga helt nere till påsk. Anledningen till att vi stänger ned anläggningarna är brist på virkesförsörjning samt lagerutrymme då hamnarna är stängda och inget gods kan transporteras via järnväg", skrev Stora Ensos presschef Carl Norell i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt i början av veckan.

Strejken har kallats politisk då flera fackförbund vänder sig mot den finländska regeringens planer på att bland annat förändra arbetsvillkor, begränsa strejkrätten och skära ner i den sociala tryggheten. En del av ändringarna har redan godkänts av riksdagen medan andra nedskärningar kommer att beredas under våren.

Enligt Yle motiverar FFC sitt beslut att förlänga strejken med ytterligare en vecka med att regeringen fortfarande saknar kompromissvilja.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.