Nyhet
19 Jun, 2024

GIGASUN: INGÅTT REFINANSIERINGSAVTAL MED KINESISK BANK

Uppdaterad:
19 Jun, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Solenergibolaget Gigasun har ingått ett refinansieringsavtal med en kinesisk storbank, omfattande cirka 870 miljoner kronor med en ränta på mellan 4 och 5 procent och en löptid på tio år.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Kapitalet kommer huvudsakligen att användas för att återbetala sale and leaseback-faciliteten med Jiangsu Financial Leasing", uppger Gigasun.

Den nya strukturen för refinansieringen innefattar en försäljning av en portfölj solcellsanläggningar med en kapacitet på 250 megawatt.

"Betalningarna kommer att ske i lika stora belopp bestående av amortering och ränta under tio år, med en rörlig årlig ränta mellan 4 och 5 procent", framgår det vidare.

Gigasun har i slutet av 10-årsperioden en återköpsrätt för de sålda solcellsanläggningarna till ett pris uppgående till cirka 1.500 kronor.

Den nya finansieringen ökar Gigasuns lånegrad per installerad megawatt med 11 procent, framgår det.

"Den nya finansieringen i Kina är en mycket positiv nyhet. Vi får en betydligt lägre ränta och förlängd löptid samt en högre belåningsgrad, vilket är mycket fördelaktigt för både vår lönsamhet och vårt kassaflöde", kommenterar Gigasuns vd Max Metelius som vidare uppger:

"Denna transaktion kommer att bidra till ett positivt utfall av vår pågående strategiska översyn."

Gigasun har sedan en tid tillbaka en strategisk översyn som syftar till att få bolaget att "uppnå dess långsiktiga tillväxtmål och skapa aktieägarvärde".



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.