Laddar annons
Nyhet
16 Oct, 2024

IEA: SER KONTURER AV NYTT MER ELEKTRIERAT ENERGISYSTEM - WEO

Uppdaterad:
16 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Internationella energimyndigheten (IEA) förväntar sig att världen, baserat på nuvarande politiska ramar, går mot en ny dynamik i energimarknaden under de kommande åren, som präglas av fortsatt geopolitiska utmaningar men också av relativt god tillgång på flera energikällor och teknologier.

Detta framgår IEA:s rapport "World Energy Outlook", som publicerades på onsdagen.

"Under andra halvan av detta årtionde kan utsikterna till ett ökat utbud, eller till och med ett överskott av olja och naturgas – beroende på hur de geopolitiska spänningarna utvecklar sig – leda till en helt annan energivärld än den vi har upplevt de senaste åren under den globala energikrisen," säger IEA-chefen Fatih Birol.

IEA förväntar sig att den minskade tillväxttakten i efterfrågan på olja kommer att fortsätta i scenariot med fastställda policys (STEPS).

Denna avtagande efterfrågetillväxt väntas leda till att överskottskapaciteten för råoljeproduktion når 8 miljoner fat per dag år 2030. Efterfrågan på fossila bränslen – kol, olja och gas – förväntas nå sin topp mot slutet av decenniet. År 2050 förutspår IEA att oljeefterfrågan kommer att ligga cirka 6 miljoner fat per dag lägre än 2023, främst på grund av minskad efterfrågan inom transportsektorn.

Kina har varit en drivkraft bakom tillväxten på oljemarknaden de senaste decennierna, men landet skiftar nu mer mot elektrifiering, enligt IEA.

"Kinas oljekonsumtion för vägtransporter väntas minska enligt STEPS-scenariot, även om detta delvis kompenseras av ökad oljekonsumtion inom petrokemisk industri. Indien förväntas bli den viktigaste källan till tillväxt i oljeefterfrågan, och bidra med nästan 2 miljoner fat per dag fram till 2035", skriver IEA.

Rapporten finner också att, med nuvarande politiska ramverk, energikällor med låga utsläpp kan generera mer än hälften av världens elektricitet före 2030.

En våg av nya LNG-projekt förväntas öka exportkapaciteten med nästan 50 procent till 2030. Förnybar energi införs i energisystemet i snabb takt, men distributionen är ojämn mellan olika teknologier och marknader.

IEA skriver också att "konturerna av ett nytt, mer elektrifierat energisystem börjar framträda i takt med att den globala efterfrågan på elektricitet stiger markant."

Elförbrukningen har växt dubbelt så snabbt som den totala energiefterfrågan under de senaste tio åren, där två tredjedelar av den globala efterfrågeökningen kommer från Kina.

"I alla våra scenarier minskar tillväxten i global energiefterfrågan, tack vare effektivitetsvinster, elektrifiering och snabb utbyggnad av förnybar energi. I STEPS-scenariet kommer nästan varannan bil som säljs globalt år 2030 att vara elektrisk, även om förseningar i laddinfrastruktur eller implementering av policyer kan leda till långsammare utveckling", skriver IEA.






TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.