Nyhet
18 Jul, 2024

IMF: FORTSATT GRADVIS ÅTERHÄMTNING VÄNTAS I TYSKLAND I ÅR

Uppdaterad:
18 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska ekonomin har börjat återhämta sig från energiprischocken och en gradvis ekonomisk återhämtning väntas fortsätta i år. Privatkonsumtionen väntas driva på återhämtningen nu när lönerna ökar mer än inflationen.

Det skriver Internationella valutafonden, IMF, i en artikel IV—konsultation.

"En återgång till tillväxt förväntas i sin tur stärka förtroendet, vilket, vid sidan av en gradvis lättnad av penningpolitiken, bör stärka konsumtion och investeringar ytterligare nästa år", enligt IMF.

Inflationen väntas sakta avta ytterligare när lägre energipriser fortsätter att slå igenom i detaljhandelspriserna, men kärninflationen väntas förblir något över den totala inflationen på grund av robusta löneökningar.

På medellång sikt förväntas dock en snabbt åldrande befolkning bromsa BNP-tillväxten till under 1 procent, utan betydande produktivitetsökningar eller mycket högre invandring än väntat. Ett snabbt åldrande av befolkningen förväntas också avsevärt öka pensions- och sjukvårdskostnaderna.

Enligt IMF är riskerna för utsikterna i stort sett balanserade. Uppåtriskerna inkluderar möjligheten att positiva ekonomiska nyheter kan sporra till en snabbare än väntat återhämtning av konsumtion och investeringar.

Viktiga nedåtrisker inkluderar potentialen för att accelerera geoekonomisk fragmentering, förvärrade globala konflikter och ökad stress på globala kommersiella fastighetsmarknader (CRE). Osäkerheten om hur snabbt inflationen sjunker innebär risker i båda riktningarna.

För att ytterligare öka den potentiella tillväxten uppmanade IMF de tyska myndigheterna att fortsätta ansträngningarna att minska byråkratin, främja digitalisering och innovation och fördjupa den europeiska inre marknaden, bland annat genom att gå vidare mot en kapitalmarknadsunion.

De uppmuntrade också fortsatta ansträngningar för att stärka utbudet av arbetskraft, bland annat genom att förbättra integrationen av invandrare och ytterligare främja kvinnors deltagande på heltid på arbetsmarknaden. I det sammanhanget välkomnade de pågående ansträngningar för att utöka tillgången till barnomsorg och äldreomsorg och minska den effektiva marginalskattesatsen på andraförsörjare.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.