Laddar annons
Nyhet
22 Oct, 2024

IMF: RISKER MOT FINANSIELL STABILITET MÅTTLIGA I NÄRTID - GFSR

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala ekonomiska aktiviteten har dämpats, inflationen saktat ned, tillväxtekonomierna förblivit motståndskraftiga, de finansiella förhållandena är fortsatt stöttande och volatiliteten på finansmarknaderna har, netto, förblivit låg.

Det skriver IMF i den globala finansiella stabilitetsrapporten (GFSR) på tisdagen.

"Men stöttande finansiella förhållandena underlättar ytterligare uppbyggnad av sårbarheter. Tillgångsvärderingar verkar höga, skuldsättningen har stigit globalt och användningen av hävstångseffekter bland finansiella mellanhänder utanför bankerna har ökat. Obalanser i företags- och kommersiella fastighetssektorer kvarstår", skriver IMF.

De konstaterar att dessa obalanser kan förvärra framtida nedåtrisker genom att förstärka negativa chocker, vilket har blivit mer sannolikt på grund av den ökade kopplingen mellan förhöjd ekonomisk osäkerhet som härrör från pågående militära konflikter och den osäkra framtida politiken för nyvalda regeringar – och låg finansiell volatilitet.

"Oron på marknaden i början av augusti, även om den var kortlivad, fungerade som en påminnelse om hur snabbt volatilitet kan komma ikapp osäkerhet, tvinga fram avveckling av hävstångsaffärer och utlösa återkopplingsslingor mellan tillgångspriser och skuldminskning", noterar fonden.

De konstaterar att vissa typer av finansiella mellanhänder bland finansiella aktörer utanför bankerna förstärkte oron och motiverade mer aktivt tillsynsengagemang.

Enligt IMF har banksystemet förblivit sunt, även om en svag svans av banker fortfarande är exponerade mot oroliga sektorer som kommersiella fastigheter och pågående "affärsmodellsutmaningar".

IMF konstaterar att tillväxtmarknader i stort sett har visat fortsatt motståndskraft, men att det kan komma att bli svårare att bevara finansiell stabilitet framöver.

De avtagande tillväxtutsikterna i Kina och bräckligheter i dess finansiella system är en viktig nedåtrisk för den globala ekonomin.

"En plötslig uppgång i benchmarkräntorna kan utlösa en kraftig omprissättning för de bredare räntemarknaderna, inlösen från investeringsfonder och betydande marknadsvolatilitet", skriver IMF i rapporten.

De tillägger att utvecklingen i Kinas banksystem i

denna utmanande miljö är avgörande för finansiell stabilitet.

"Kvaliteten på tillgångarna kommer att fortsätta att försämras om policystöd inte lyckas återställa tillväxtmomentum, och en svag kreditefterfrågan tynger utlåningen volymer och vinstmarginaler", enligt IMF.

Underinvesteringar i klimatfinansiering skulle fördröja klimatbegränsning och anpassning på tillväxtmarknader och utvecklingsekonomier, med finansiella stabilitetskonsekvenser framöver, skriver IMF.

För att hantera finansiella sårbarheter föreslår IMF att centralbanker är tydliga i sin kommunikation om att banan för penningpolitiken inte bör överreagera på enstaka datautfall, detta skulle bidra till att minska osäkerheten.

I de länder där tillväxt- och inflationsmomentum ser ut att fortsätta bör centralbanker gradvis lätta på den penningpolitiska hållningen mot en mer neutral hållning.

I länder där inflationen envist ligger kvar över målen bör centralbanker pressa tillbaka mot överdrivet optimistiska förväntningar bland investerare om penningpolitiska lättnader som ytterligare skulle tänja ut tillgångspriserna.

För de avancerade marknaderna och tillväxtmarknader där statsskulderna ligger betydligt över prepandemiska nivåer bör finanspolitiska justeringar i första hand fokusera på att trovärdigt återuppbygga buffertar.

Vidare bör statliga låntagare i ekonomier som är på väg att bli tillväxtekonomier samt låginkomstländer stärka sina insatser för att begränsa riskerna förknippade med höga nivåer av skuldsårbarhet.

IMF uppmanar också till skärpta åtgärder för att ta itu med hävstångseffekter hos icke-banker och obalanser i likviditet, samt att ansträngningarna att i tid och konsekvent implementera internationellt överenskomna tillsynsstandarder för banker förnyas.

Enligt IMF är riskerna mot den finansiella stabiliteten måttliga i närtid, men mer förhöjda på medellång sikt.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.