Laddar annons
Marknadskommentar
22 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: FORTSATT RÄNTEUPPGÅNG GRÖPTES UR

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna fortsatte stiga, främst i längre löptider, i den inledande handeln på tisdagen men uppgångarna gröptes ur på eftermiddagen. Euron handlades samtidigt lägre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.

Den amerikanska tioårsräntan steg vidare till 4,22 procent som högst på tisdagsmorgonen, från 4,08 procent 24 timmar tidigare och från drygt 3,60 procent som lägst i mitten av september. Vid svensk stängning hade dock tioårsräntan sjunkit tillbaka till 4,19 procent, 4 punkter högre än vid samma tid på måndagen.

Deutsche Banks Jim Reid noterade i ett kundbrev att flera faktorer har bidragit till den senaste tidens uppgång i USA-räntorna, däribland IMF:s varning nyligen om att den globala offentliga skulden väntas överstiga 100.000 miljarder dollar i år, och stiga ytterligare på medellång sikt.

Stigande förväntningar om en Trumpseger i presidentvalet om två veckor bedöms enligt flera ekonomer bidra till de stigande USA-räntorna. Deutsche Banks USA-ekonomer påpekar dock att oavsett vem som vinner valet så kan budgetunderskotten uppgå till 7-9 procent av BNP 2026-2028.

"Det är nivåer som saknar motstycke med undantag för större krig eller massiva ekonomiska chocker, som den globala finanskrisen och covid-19", skrev Jim Reid.

Han tillade att förväntningarna om ytterligare räntesänkningar från Federal Reserve fortsätter att sjunka. Prissättningen för styrräntan efter FOMC-mötet i mars 2025 har stigit tillbaka över 4 procent för första gången sedan i augusti, från 3,4 procent som lägst i slutet av september.

"Det kommer efter att Fed-talare har fortsatt att uttala preferenser för gradvisa lättnader framöver. Kansas City Feds chef Schmid föredrar 'blygsamma' sänkningar medan chefen för Fed Minneapolis, Kashkari, förutser 'några fler modesta sänkningar'", skrev Jim Reid.

Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly, sade dock under natten till tisdagen att hon räknar med att Fed kommer att fortsätta att sänka räntan för att motverka risken för ytterligare försvagning på arbetsmarknaden.

"Så här långt har jag inte sett någon information som skulle antyda att vi inte ska fortsätta att sänka räntan… Detta är en väldigt stram ränta för en ekonomi som redan är på en bana mot 2 procents inflation, och jag vill inte se arbetsmarknaden försvagas ytterligare", sade hon.

USA-data på tisdagen inkluderade Richmond Feds industriindex som steg till -14 i oktober från -21 i september. Det var bättre än väntade -18 och den minst svaga noteringen sedan i juni.

IMF bedömer i en ny prognos att den globala ekonomin kommer att växa med 3,2 procent i år och nästa år. I uppdateringen i juli väntade IMF +3,2 respektive +3,3 procent.

Enligt IMF är inflationskampen vunnen och den globala tillväxten hålls uppe, men med försvagade utsikter och ökande hot behöver världen ett skifte i policystrategier.

Fonden noterade att centralbanker har börjat sänka styrräntor och röra sig mot neutrala nivåer, men påpekade att tjänsteinflationen och potentiella utbudsstörningar kräver vaksamhet

"Det är alltid svårare för penningpolitiken att kontrollera inflationen när den står inför chocker som både höjer priserna och minskar produktionen", skrev IMF.

I Sverige presenterade Konjunkturinstitutet (KI) en lönebildningsrapport på förmiddagen där de konstaterade att arbetsmarknadens parter går in i 2025 års avtalsrörelse i en lågkonjunktur. Enligt KI är en långsiktig nominell löneökningstakt på 3,5 procent förenlig med inflationsmålet, baserat på en bedömning om att den potentiella produktivitetstillväxten i näringslivet blir 1,6 procent.

Svenska räntor steg till slut 1-3 punkter på tisdagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 2,17 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta lika mycket, till 2,30 procent.

Euron försvagades 2,5 öre mot kronan, till 11:39, medan dollarn stärktes 2 öre, till 10:55.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.