Marknadskommentar
14 Aug, 2024

NEW YORK: ALPHABET FALLER PÅ UPPDELNINGSNYHET, S&P 500 OFÖR

Uppdaterad:
14 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde onsdagens handel blandat, medan investerare utvärderar KPI-siffrorna som kom in något lägre än väntat. Alphabet står inför en eventuell uppdelning av amerikanska tillsynsmyndigheter.

Vid 15.50-tiden var Dow Joens industriindex upp 0,2 procent till 39.859, samtidigt som breda S&P 500 var oförändrad vid 5.433. Tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 0,3 procent till 17.140.

Konsumentpriserna i USA steg med 0,2 procent i juli, jämfört med månaden före. Sett från ett år tillbaka steg KPI med 2,9 procent jämfört med samma månad i fjol.

Analytiker hade räknat med att KPI skulle ha stigit med 0,2 procent jämfört med månaden före och ha stigit med 3,0 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

Bland enskilda bolag försvagades Alphabet med 2,4 procent i kölvattnet av att amerikanska tillsynsmyndigheter överväger en uppdelning av teknikjätten, enligt Bloomberg.

Enligt nyhetsbyrån, som citerar personer med insyn i diskussionerna, är de enheter som mest sannolikt kan avyttras Googles Chrome-webbläsaren och Android-operativsystemet om justitiedepartementet driver på för en uppdelning.

Svagt gick det även för kafékedjan Starbucks som backade 2,7 procent efter tisdagens kurslyft om 25 procent. Anledningen till det kraftiga lyftet var att Chipotles vd Brian Niccol ersätter Starbucks nuvarande vd Laxman Narasimhan.

Bettingbolaget Flutter adderade 10 procent i samband med sin rapport för det andra kvartalet som visade på intäkter över konsensus. Flutter höjde även sin helårsprognos.

Vidare lyfte livsmedelskoncernen Kellanova 7,4 procent. Detta efter att chokladjätten Mars förvärvar bolaget för 83:50 dollar per aktie, i kontanter. Således innebär affären att Kellanova värderas till cirka 36 miljarder dollar och transaktionen förväntas slutföras under första halvåret 2025.

Kellanova äger ett flertal väletablerade varumärken, bland annat Pringles, Pop Tarts och Special K.

Halvledarsektorn handlades ned där Nvidia och Qualcomm tappade 0,6 respektive 0,9 procent. Broadcom sjönk 0,2 procent.



Graf: S&P 500 onsdagen den 14 augusti

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.