Marknadskommentar
19 Aug, 2024

NEW YORK: NVIDIA STIGER PÅ MUNTRA BÖRSER, S&P 500 +0,5%

Uppdaterad:
19 Aug, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna handlades upp på måndagen, efter att på fredagen avslutat årets hittills starkaste vecka. Halvledarsektorn handlades blandat med Nvidia och AMD i framkant.

Vid klockan 19.30-tiden var Dow Jones industriindex upp 0,4 procent till 40.839, samtidigt som breda S&P 500 steg 0,5 procent till 5.583. Tekniktunga Nasdaq Composite adderade 0,6 procent till 18.421.

Mycket fokus ligger redan nu på Fed-chefen Jerome Powells tal i Jackson Hole på fredag. Han har då tillfälle att mer tydligt flagga för en räntesänkning vid septembermötet. Storleken på den kan senare avgöras av bland annat jobbrapporten för augusti.

Under helgen och måndagen har flera andra Fed-ledamöter talat i olika forum, bland annat Fed-chefen i San Francisco, Mary Daly, som i en intervju med Financial Times sade att den senaste tidens data har gett mer förtroende för att inflationen är under kontroll och att det är dags att börja sänka räntan gradvis.

Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari, sade i en intervju med Wall Street Journal att en ökad sannolikhet för svagare arbetsmarknad i USA innebär att det är lämpligt för Federal Reserve att överväga en räntesänkning vid nästa policymöte i september.

Efter förra veckans sysselsättningsstatistik har Goldman Sachs sänkt sina odds för att USA är på väg mot en recession till 20 procent från 25 procent.

Bland enskilda bolag klättrade chiptillverkaren AMD 2,7 procent efter att bolaget förvärvat serverutvecklaren ZT Systems för 4,9 miljarder dollar.

ZT Systems beskrivs som en molndata- och AI-leverantör, och i amerikansk affärsmedia beskrivs förvärvet som ett led i att utmana Nvidias dominans inom AI-datafältet.

Vidare inom halvledarsektorn syntes blandade utvecklingar. Nivida stärktes med 2,7 procent, medan Qualcomm och Broadcom tappade 0,7 respektive 1,2 procent.

Kosmetikbolaget Estée Lauder var upp 0,3 procent efter beskedet att Fabrizio Freda, som varit vd sedan 2009, kommer att gå i pension nästa år.

Parallellt har fordonstillverkaren General Motors sagt upp drygt 1.000 anställda som del av en omstrukturering. Aktien var trots det upp 0,8 procent.

Bland bolagsrekommendationer har Morgan Stanley nedgraderat datortillverkaren HP till jämnvikt från övervikt. Aktien sjönk 3,3 procent.

Den amerikanska tioåringen vek ned tre punkter till 3,87 procent.


Graf: S&P 500 måndagen den 19 augusti

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.