Marknadskommentar
11 Sep, 2024

NEW YORK: BÖRSERNA VÄNDE UPP, TEKNIK I SPETSEN, S&P 500 +1,1%

Uppdaterad:
12 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna bjöd på en positiv vändning under onsdagskvällen, i takt med att marknaden smälte KPI-utfallet som först mottogs med skepsis. I täten fanns teknikaktierna, däribland ett markant lyft för Nvidia, medan Donald Trumps sociala medie-bolag föll i spåren av presidentdebatten.

Vid börsstängning var Dow Jones industriindex upp 0,3 procent till 40.862, samtidigt som tekniktunga Nasdaq Composite stärktes 2,2 procent till 17.396. Breda S&P 500 ökade 1,1 procent till 5.554, motsvarande en uppgång om 2,2 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Under eftermiddagen visade inflationsstatistik i USA att kärn-KPI steg med 0,3 procent i augusti, vilket var något högre än den förväntade uppgången om 0,2 procent. Utfallet tar inte bort utsikterna för en räntesänkning från Federal Reserve i nästa vecka, men det pekar nu mer mot en sänkning med 25 punkter än 50 punkter, enligt flertalet bedömare.

På räntemarknaden steg den amerikanska tioåringen 1 punkt till 3,65 procent.

Sektorsvis var teknikrelaterat den uppenbara vinnaren på onsdagen, som i snitt steg 3,3 procent inom S&P 500. Chiputvecklaren Nvidia bjöd på en ökning om 8,0 procent, samtidigt som Apple, Alphabet och Microsoft steg 1,1-2,2 procent.

Investerare fortsatte också att tolka effekterna av nattens debatt mellan Kamala Harris och Donald Trump, som enligt tidiga bedömningar anses ha stärkt den nuvarande vicepresidentens chans till valseger i november.

Donald Trumps sociala mediebolag Trump Media & Technology föll med 10 procent, efter nattens debatt där Donald Trump av majoriteten sågs som förlorare i en direktundersökning genomförd av CNN. Av resultaten framgår att 63 procent av respondenterna anser att Kamala Harris stod för den bättre debattprestationen av de båda, medan 37 procent förordade Donald Trumps framträdande.

En rad solenergiaktier stärktes av att investerare gav fördel till Kamala Harris. Hon uppgav under debatten att hon är en anhängare av "olika energikällor" för att minska USA:s beroende av utländsk olja. I sektorn steg First Solar och Enphase Energy omkring 15 respektive 5,7 procent.

Vidare handlades meme-aktien Gamestop ned 12 procent. Videospelsåterförsäljaren har meddelat planer på att emittera upp till 20 miljoner aktier. Rapporten för det andra kvartalet innehöll också en nedgång i försäljningen.

Investmentbanken Morgan Stanley återhämtade ett initialt tapp utlöst av att Goldman Sachs nedgraderat aktien till neutral från köp. Aktien lyckades stänga upp 0,5 procent. Sektorkollegan Bank of America gick ned drygt 0,8 efter att Berkshire Hathaway fortsatt att minska sitt innehav i banken de senaste dagarna.


Graf: S&P 500 onsdagen den 11 september.

image

Källa: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.