Marknadskommentar
11 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: HÖGRE KÄRNPRISER FICK USA-RÄNTOR ATT VÄNDA UPP

Uppdaterad:
11 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntor vände upp, och dollarn stärktes, på onsdagseftermiddagen efter att KPI-data för augusti kom in något högre än väntat om livsmedel och energi exkluderas.

KPI steg 0,2 procent i augusti jämfört med i juli, och 2,5 procent jämfört med i augusti 2023 (väntat +0,2 respektive +2,6). Kärn-KPI steg samtidigt 0,3 respektive 3,2 procent (väntat +0,2, +3,2).

Capital Economics noterade att boendekostnaderna återigen var den post som framför allt höll inflationen uppe i augusti.

"På årsbasis var kärn-KPI—inflationen oförändrad på 3,2 procent, med 70 procent av den uppgången beroende på ökningen med 5,2 procent i boendepriser", skrev Capital Economics

"Som helhet verkar inflationen ha tyglats framgångsrikt, men med en boendeinflation som ännu vägrar att dämpas så snabbt som förväntat har den inte helt försvunnit. I dessa förhållanden räknar vi med att Fed kommer att inta en avvägd hållning till att sänka räntan", fortsatte ekonomerna.

Commerzbank noterade för sin del att prisökningstakten vände upp något i augusti efter att har varit mer dämpad de senaste månaderna.

"Dagens inflationssiffror, som översteg marknadens förväntningar, förstärker vår syn om att Fed troligen kommer att inleda räntesänkningsprocessen med ett mindre steg, med 25 punkter", skrev Commerzbank.

USA-räntorna hade tidigare sjunkit tydligt efter svensk stängning på tisdagen. Stöd för nedgången kom av fortsatt lägre oljepriser och en stark auktion av treåriga obligationer. Räntenedgången förstärktes efter nattens debatt mellan Kamala Harris och Donald Trump, som anses ha stärkt vicepresidentens chans till valseger i november.

ING Economics noterade i ett kundbrev att såväl kommentatorer som bettingodds ser Harris som debattens vinnare, och det faktum att superstjärnan Taylor Swift uttalade sitt stöd för Harris omedelbart efter debatten kan eventuellt ytterligare förbättra hennes chanser.

"Marknaderna reagerade med ett blygsamt 'risk-off', och räntorna fortsatte nedåt, men utfallet (av debatten) var mindre tydligt i jämförelse med Biden-Trump-debatten", skrev ING Economics.

Vid svensk stängning noterades den tvååriga USA-räntan till 3,62 procent medan tioårsräntan noterade 3,64 procent, 2 respektive 6 punkter lägre jämfört vid samma tid på tisdagen.

På terminsmarknaden hade samtidigt sannolikheten för en 50-punkterssänkning från Fed den 18 september skruvats ner till 15 procent, från 34 procent på tisdagskvällen, enligt CME:s FedWatch Tool.

I Europa pressade svaga juli-data ner brittiska räntor och pundet på onsdagsmorgonen.

Industriproduktionen sjönk 0,8 procent jämfört med i juni, i stället för en väntad ökning med 0,3 procent. BNP beräknas samtidigt ha varit oförändrad jämfört med i juni, i stället för en väntad ökning med 0,2 procent.

Deutsche Bank noterade att brittisk BNP därmed stagnerade för andra månaden i rad i juli. Enligt ekonomerna var en "normalisering" väntad efter den starka tillväxten under första halvåret, men "takten i inbromsningen är lite snabbare än vi hade väntat – i synnerhet i ljuset av de starka enkätdata vi har sett under sommaren".

I Sverige publicerade Handelsbanken en ny konjunkturprognos på morgonen, där huvudtemat är att hushållen nu tar ledartröjan i den återhämtning som väntas för svensk ekonomi framöver. BNP-tillväxten väntas öka från 0,9 procent i år till 2,3 procent 2025.

Handelsbanken håller fast vid att Riksbanken kommer att sänka styrräntan med 25 punkter vid vart och ett av de tre återstående mötena i år. Därefter väntar lika stora sänkningar vid vartannat möte nästa år, vilket skulle föra ner styrräntan till 2,25 procent i slutet av 2025.

Svenska räntor sjönk 7 punkter överlag på onsdagen, tioårsräntan till 88 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 5 punkter, till 2,11 procent.

Euron försvagades marginellt mot kronan, till 11:45, medan dollarn stärktes obetydligt, till 10:40.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.