Marknadskommentar
26 Jul, 2024

NORDEN: KONECRANES RUSADE, MAERSK NED, VINX30 +0,1%

Uppdaterad:
26 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nordenbörsernas ledande index stängde uppåt på fredagen. Starkast gick Helsingforsbörsen med Konecranes och Neste i framkant.

Köpenhamnsbörsens storbolagsindex OMXC25 stängde upp 0,1 procent.

I botten av storbolagsindexet återfanns fraktjätten Maersk med en nedgång på 2,5 procent. Spotpriserna för containerfrakt har sjunkit den senaste veckan, vilket markerar den tredje veckan i rad som fraktpriserna stäng ned.

Bättre gick det för energibolaget Örsted efter att bolagets portugisiska sektorkollega EDP Renovais mer än fördubblat sitt nettoresultat. Aktien steg 1,7 procent.

Novo Nordisk sjönk 0,9 procent. Läkemedelsbolaget har fått en rekommendation från expertpanelen CHMP vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att inkludera ytterligare information i produktetiketten om Novo Nordisks fetmaläkemedel Wegovy vad avser läkemedlets hjärt- kärlskyddande egenskaper.

I Norge steg OBX-indexet med 0,3 procent.

Försvarsbolaget Kongsberg avancerade 3 procent efter gårdagens kursfall.

Gjensidige Forsikring var ned 0,5 procent. Bolaget har sålt sin verksamhet i Baltikum för 80 miljoner euro i kontanter.

I Helsingfors gick OMXH25 starkt med en uppgång om 1,1 procent.

I toppen av storbolagsindexet återfanns Konecranes och Neste med uppgångar om 14,2 respektive 4,9 procent.

Konecranes redovisade ett justerat ebita-resultat och omsättning över konsensus, samtidigt steg marginalen till 14,3 procent mot väntade 11,9.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.