Laddar annons
Marknadskommentar
22 Oct, 2024

NORDEN: RAPPORTLYFT FÖR DNB STÖTTADE OSLO, VINX 30 -0,3%

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska grannbörserna pekade mestadels nedåt på tisdagen, med undantag för Oslo. Samlingsindexet Vinx 30 retirerade 0,3 procent.

I Köpenhamn noterade storbolagsindexet OMXC25 en nedgång på 0,5 procent vid stängning.

Demant och GN Store Nord, som båda tillverkar hörapparater, gick åt varsitt håll efter att Goldman Sachs köpstämplat den förstnämnda och säljstämplat den sistnämnda. Aktierna steg 1,7 procent respektive sjönk 3,6 procent.

Störst tyngd på nedsidan kom från Novo Nordisk och Maersk, ned 0,8 och 1,1 procent. I Novo Nordisks fall kan den amerikanska konkurrensmyndigheten komma att blockera uppköpet av underleverantören Catalent, som ska hjälpa läkemedelsjätten att möta den enorma efterfrågan på fetmaläkemedel.

Maersk tappade trots att fraktjätten höjt helårsprognosen och släppt preliminära kvartalssiffror.

I toppen fanns vaccintillverkaren Bavarian Nordic i spåren av att en ny mpox-variant har upptäckts i Tyskland. Bolaget är det enda med godkänt vaccin mot sjukdomen, och aktien steg 3,5 procent.

Oslobörsens OBX-index adderade 0,3 procent.

Storbanken DNB lyfte 5,7 procent på sin rapport som innehöll starkare räntenetto och klart lägre kreditförluster än väntat. Även rapportaktuella Vår Energi ökade 2,8 procent efter ett starkt delår.

Vidare steg fraktsektorn tydligt, med Höegh Autoliners och MPC Container upp 3,9 respektive 2,0 procent.

I Helsingfors stängde OMXH25 ned 0,6 procent, där teleoperatören Elisa och energibolaget Fortum tyngde med -5,8 respektive -3,5 procent. Uppåt gick i stället skogssektorn.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.