Nyhet
14 Jun, 2024

NORGES BANK: VÄNTAS LÄMNA RÄNTAN OFÖRÄNDRAD 20/6 – TDN-ENKÄT

Uppdaterad:
14 Jun, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Norges Bank väntas lämna sin styrränta oförändrad på 4,5 procent den 20 juni.

Den bedömningen gör samtliga tolv bedömare i TDN Direkts enkät.

Norges Bank höll räntan oförändrad vid räntebeslutet i maj, där centralbankschef Ida Wolden Bache sade att såsom de "nu bedömer utsikterna kommer räntan sannolikt att hållas på dagens nivå ett bra tag framöver".

Flera ekonomer förväntar sig att räntebanan kommer att justeras uppåt vid torsdagens räntebeslut.

"Vi förväntar oss att räntebanan justeras upp, mycket på grund av högre globala räntor och starkare inhemsk tillväxt jämfört med vad som låg till grund i mars. Så som det ser ut nu, verkar det som att räntebanan justeras upp så pass mycket att sannolikheten för en sänkning i september faller under 50 procent", säger Danske Banks chefekonom Frank Jullum till TDN Direkt.

Jullum tror att det finns en god chans att Norges Bank sänker räntan i september, men att detta just nu är ett beslut som står och väger.

Norges Banks penningpolitiska rapport från mars indikerade en oförändrad styrränta genom juni, med ungefär 70 procents sannolikhet för en räntesänkning i september, enligt DNB Markets.

Chefekonom Öystein Dörum på NHO ser en låg sannolikhet för en räntesänkning i september.

"Vi har inget konkret uppskattning för räntebanan, men vi tror fortfarande att räntebanan kommer vara högre jämfört med mars. Möjligheten för en räntesänkning som låg i september tror vi tas bort, och att den första räntesänkningen kommer i december," säger han till TDN Direkt.

Chefekonomen på Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, tror dock att den första räntesänkningen kan komma i september, men att detta förutsätter att kronan stärks innan dess.

"Den första räntesänkningen kan komma i september, men det förutsätter att kronan stärks. Låt oss säga att vi är på 11 blankt mot euron den 1 september, och långt under 1 mot svenska kronan, så verkar det lämpligt att sänka räntan", säger han.


Bild: Norges Banks räntebana i mars


imageTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.