Laddar annons
Nyhet
22 Oct, 2024

NOVO NORDISK: KONKURRENSVERK I USA KAN BLOCKA CATALENTAFFÄR - MEDIA

Uppdaterad:
22 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den amerikanska konkurrensmyndigheten kan komma att blockera Novo Holdings uppköp av den amerikanska underleverantören Catalent, som ska hjälpa Novo Nordisk att möta den enorma efterfrågan på bolagets storsäljande läkemedel mot diabetes och fetma.

Det skriver nyhetsbyrån Marketwire som hänvisar till Finans, som har talat med flera danska och amerikanska experter.

Det var i början av året som Novo Holdings, som äger Novo Nordisk, aviserade ett förvärv av Catalent till ett värde om 16,5 miljarder dollar. I samband med detta skulle Novo Nordisk förvärva tre tillverkningsanläggningar för 11 miljarder dollar.

Om de tre fabrikerna, belägna i USA och EU, köps av Novo Nordisk kan det minska tillgången till eftertraktad produktionskapacitet i sådan grad att det försvagar konkurrensen, bedömer experter enligt Finans.

Den amerikanska konkurrensmyndigheten, FTC, har granskat ärendet sedan början av året, och det är "sannolikt" att myndigheten kommer att motsätta sig uppköpet i dess nuvarande form, bedömer CBS-professorn Marcus Asplund.

Utgången av granskningen kommer bland annat att bero på Novo Nordisks konkurrenters tillgång till produktionskapacitet, förklarar den amerikanske konkurrensadvokaten Jonathan Rubin till Finans.

En annan amerikansk advokat specialiserad på amerikansk konkurrenslagstiftning och tidigare chef på FTC, David Balto, förväntar sig också motstånd från den amerikanska konkurrensmyndigheten och hänvisar till att det rör sig om en konkurrensbegränsande fusion.

I samband med Novo Nordisks senaste kvartalsrapport, som släpptes i augusti, bedömde bolaget att Catelant-affären skulle var slutförd mot slutet av 2024.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.