Nyhet
19 Sep, 2024

POLITIK: HALVTID FÖR "SD-REGERINGEN", GÅR EJ BRA – DAMBERG (S)

Uppdaterad:
19 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är halvtid med "SD-regeringen" vid rodret och "det går inte bra för Sverige".

Det sade Mikael Damberg, Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson, vid en pressträff på torsdagen med anledning av regeringens budgetproposition.

Enligt honom kommer mandatperioden, med Elisabeth Svantesson som finansminister, att vara "fyra förlorade år" för vanliga löntagare.

Svensk barnfattigdom är högst i Norden, men Jimmie Åkesson får skattesänkningar med 30.000 kronor om året, och vi står inför stora varsel i sjukvården.

"Verkligheten står uppenbarligen inte i fokus för den här regeringen… Finansministern bryr sig nästan bara om skattesänkningar för höginkomsttagare", sade han.

Efter många tuffa år längtar många svenskar efter att få unna sig något, men i stället väljer regeringen att skuldsätta landet genom att sänka skatten för de rikaste. Det är inget annat än ett hån mot svenska folket, enligt Damberg.

"Nu när vi granskar budgeten för 2025 ser vi att regeringen prioriterar fel. Det är tydligt att det är en budget för höginkomsttagare", sade han.

Trots hög arbetslöshet försummar regeringen arbetsmarknadspolitiken och skär ner "mitt i brinnande lågkonjunktur", enligt Damberg.

Mikael Damberg konstaterade att regeringen lagt fram ofinansierade reformer på 60 miljarder kronor för 2025 och sade att finansministern "lånar till skattesänkningar".

Han hävdade att Svantesson försöker "fiffla" med bokföringen genom att bokföra EU-fonden under flera år, "resultatet blir underskott och skuld". Även justerat för Ukrainastödet blir det underskott, tillade han.

"Jag menar att finansministern har tappat greppet…Hon bränner pengar på fel saker", sade S-företrädaren.

Socialdemokraterna kommer i sin skuggbudget att prioritera "vanligt folk" och ha en annan fördelningspolitik, enligt Damberg.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.