Marknadskommentar
22 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: BEGRÄNSADE MARKNADSREAKTIONER PÅ BIDENS BESKED

Uppdaterad:
22 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade begränsade rörelser på måndagen, men tyska korträntor var upp 6 punkter, samtidigt som euron tappade en aning under 1:09 mot dollarn, efter söndagskvällens besked att USA:s president Joe Biden drar sig ut presidentvalskampanjen och ställer sig bakom vicepresidenten Kamala Harris.

"Min avsikt är att förtjäna och vinna denna nominering", sade Harris i ett uttalande. "Jag kommer att göra allt i min makt för att ena det demokratiska partiet — och ena vår nation — för att besegra Donald Trump."

Trump är fortfarande storfavorit att vinna presidentvalet, skrev Capital Economics i ett marknadsbrev, men noterade att Harris kommer att ha en verklig chans att sälja in sig själv till den amerikanska allmänheten i den andra presidentdebatten, som för närvarande är planerad till den 10 september, även om Trump kan dra sig ur.

Reuters refererade till bettingsiten PredictIT som visade att en seger för Trump hade fallit med 4 cent till 60 cent, medan Harris stigit med 12 cent till 39 cent.

Goldman Sachs noterade att de marknadsimplicerade oddsen för Harris att vinna den demokratiska nomineringen var 80 procent efter nyheten.

"Demokraternas odds att vinna Vita huset tickade upp något, medan oddsen för att de ska vinna representanthuset och senaten knappt ändrades", skrev de.

Banken bedömer att Demokraternas finanspolitiska och handelsagenda inte kommer att förändras med Harris som presidentkandidat.

Som potentiell vicepresidentkandidat nämns guvernörerna Josh Shapiro, Roy Cooper och Andy Beshear samt senator Mark Kelly, enligt Goldman Sachs.

ING Economics noterade att investerare nu kommer att byta fokus till hur Harris klarar sig mot Donald Trump i opinionsmätningarna, förutsatt att hon väljs till Demokraternas presidentkandidat vid partiets konvent den 19-22 augusti.

När det gäller politik ser det, enligt ING, ut som att statistik från USA denna vecka faktiskt kan vara goda nyheter för demokraterna. De pekade på BNP-utfallet på torsdag och fredagens publicering av junis kärn-PCE-inflationsdata.

På vår sida om Atlanten skrev tyska Bundesbank i sin månadsrapport att landets ekonomi sannolikt växte långsammare än väntat under våren och att BNP troligen endast ökade blygsamt.

"Förhoppningarna om ett slut på den svaga industrikonjunkturen infriades inte, då industriproduktionen föll kraftigt i maj… Däremot torde uppgången i tjänstesektorn ha fortsatt, med stöd av den privata konsumtionen", skrev Buba.

Under morgonen kom ett överraskande besked från Kinas centralbank, PBOC. Den sänkte oväntat sina viktigaste räntor med 10 punkter och kinesiska banker följde efter och sänkte sina utlåningsräntor.

"Varken plenumreformerna eller räntesänkningarna med 10 punkter är den stora skrällen marknaden vill ha. Ändå driver rörelserna i rätt riktning och det faktum att de har anlänt tillsammans är ett tecken på brådska", skrev Bloomberg Economics i en rapport på måndagen och kallade kombinationen av policy- och räntemeddelanden för en "liten smäll".

Vid svensk stängning på måndagen visade de amerikanska räntorna små förändringar.

På valutamarknaden handlades dollarn svagare mot yenen, kring 156:8 jämfört med 157:4 i fredags.

Bloomberg News rapporterade, med hänvisning till källor, att ledamöter i Bank of Japan anser att en svag hushållskonsumtion komplicerar deras beslut om huruvida styrräntan ska höjas vid policymötet nästa vecka.

Enligt vissa ledamöter skulle en oförändrad styrräntan i juli ge centralbanken mer tid att utvärdera inkommande data för att bekräfta att hushållskonsumtionen tar fart i linje med förväntningarna.

Andra ledamöter är däremot öppna för att höja räntan i juli med tanke på att inflationen i stora drag utvecklas i linje med prognoserna.

Kronan tappade ytterligare 3 öre mot euron, till 11:66, och 4 öre, till 10:72, mot dollarn, men stärktes ändå något ytterligare mot den norska kronan.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.