RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR NER, FORTSATT STARKARE KRONA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk på torsdagen med 1-2 punkter medan euron samtidigt handlades starkare mot dollarn än vid svensk stängning på onsdagen.
Marknaden präglades av oro över USA:s president Donald Trumps tullar, vilket tros öka risken för stagflation. Det kan dämpa konsumenternas efterfrågan och den ihållande inflationen kan begränsa Federal Reserves handlingsutrymme.
Januaris inflationsdata visade den snabbaste prisökningen sedan augusti 2023, vilket förvärrar osäkerheten kring den ekonomiska tillväxten som redan vilar på en skör tråd.
Enligt Tim Urbanowicz, investeringsstrateg vid Innovator Capital, kan tullarna fungera som en extra skatt på konsumenter och därmed tynga tillväxten. En undersökning från Bank of America bland fondförvaltare visade att förväntningarna på stagflation är de högsta på sju månader.
Trots att stagflationsriskerna förblir låga varnar Mark Zandi, chefekonom på Moody's Analytics, för att marknaden underskattar dem. Han påpekar även att Trumps planer på massdeportationer kan driva upp inflationen ytterligare genom att minska arbetskraftsutbudet.
Samtidigt skapar Trumps utrikespolitiska uttalanden ökad osäkerhet. På onsdagen kallade han Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för en "diktator" och anklagade Ukraina för att ha startat kriget.
Trump hotar nu att vända upp och ner på generationer av amerikansk utrikespolitik, skrev the New York Times. Hans hållning trotsar partimedlemmar i kongressen, republikaner som tillbringat sina karriärer med att inta en hökaktig ställning mot Moskva och har talat för ett starkare stöd för allierade i Europa.
Kommentarerna sammanfaller med att USA och Ryssland krävt att Ukraina ska hålla nyval efter att Zelenskyjs mandatperiod löpt ut förra året, trots att landets lagstiftning förbjuder det under pågående krig.
Frankrikes president Emmanuel Macron väntas försvara Europas intressen i samtal med Trump i Washington nästa vecka. Benjamin Haddad, Frankrikes minister i Europafrågor, betonade i en intervju med LCI TV att Macron kommer att tala för européer och prioritera Europas säkerhet.
USA-data på torsdagen inkluderade Philadelphia Fed index över tillverkningsindustrin i februari som sjönk till 18,1, från 44,3 i januari, lägre än väntade 20,0.
Antalet nyanmälda arbetslösa ökade med 6.000 till 219.000, något högre än prognosen på 215.000.
USA:s ledande indikatorer sjönk 0,3 procent i januari, från månaden före. Väntat var -0,1 procent.
USA-räntorna sjönk på torsdagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 4,26 procent medan tioårsräntan var 4 punkter ned på 4,51 procent, jämfört med noteringarna vid samma tid dagen före.
Dollarn tappade mot både yenen, till 149:8, och mot euron, till 1:045.
Nordea reviderade på torsdagen ned sin prognos för Riksbanken och ser inga ytterligare räntesänkningar i år, med hänvisning till en högre än väntad inflation.
Vice riksbankschef Anna Breman framhöll i ett förskrivet anförande att Riksbankens ränteprognos från december fortfarande gäller, men att beredskap finns för både höjning och sänkning vid behov. Penningpolitiken ska inte reagera på kortsiktiga svängningar, men ingripa om inflationen riskerar att bli varaktigt för hög eller låg.
För den svenska kronan har förutsättningarna förbättrats, och Nordea har reviderat upp sin valutaprognos. De ser nu EUR/SEK på 11:00 i december, jämfört med tidigare prognos på 11:40.
Sveriges starka tillväxtutsikter och en expansiv finanspolitik minskar Riksbankens behov av ytterligare lättnader, även om geopolitiska risker och handelskonflikter hotar.
Svenska räntor sjönk med 1 punkt, med tvåårsräntan på 2,01 procent och tioårsräntan på 2,41 procent, samtidigt som motsvarande tyska räntor sjönk till 2,17 procent respektive 2,54 procent.
Kronan fortsatte att stärkas under torsdagen, med 6 öre till 10:67 mot dollarn, och med 4 öre till 11:15 mot euron.