RÄNTOR/VALUTOR: EUROPARÄNTOR UPP, SVAGT TJÄNSTE-PMI I USA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna steg på onsdagen, inför den franska misstroendeomröstningen, medan euron tillfälligt tappade till under 1:05-nivån mot dollarn. Europabörserna steg överlag och oljan var upp.
Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade politikerna att lägga sina personliga ambitioner åt sidan och ta ansvar. Om regeringen faller måste han snabbt utse en ny premiärminister, nyval kan inte hållas förrän tidigast i juli.
Franska statsobligationer steg i linje med övriga Europa på onsdagen, och spreaden mellan tysk och fransk tioåringen låg kvar runt 84 punkter, efter att ha legat på cirka 90 som högst i förra veckan.
"Tills vi är igenom den här perioden, som kan pågå till början av nästa år, kommer marknaderna att förbli nervösa, och risken är att spreadarna ökar snarare än minskar", sade Guy Miller på Zurich Insurance till Bloomberg News.
Euroområdets kombinerade PMI sjönk till 48,3 i november från 50,0 från föregående månad, något högre än preliminära 48,1. Tjänste-PMI sjönk till 49,5 från 51,6.
ECB har möte den 12 december och väntas sänka räntan med 25 punkter. Rådsledamoten Olli Rehn sade att en inflation ned mot målet och bräcklig tillväxt talar för att sänka räntan igen i december, och sedan vidare månaderna därefter.
Svenska tjänste-PMI sjönk till 50,9 i november från 53,1 föregående månad, där delindex för orderingång svarade för den största nedgången.
Kantar Prosperas stora enkät, som även omfattar arbetsmarknadens parter, visade på något högre inflationsförväntningar nästa år men oförändrat 2,0 procent, precis på målet, på lång sikt.
Löneförväntningarna steg något på 1-2 års sikt, och som vanligt ligger arbetstagarnas förväntningar klart högre än arbetsgivarnas, 3,6 procent för nästa år mot 3,3 procent. Facken inom industrin har krävt 4,2 procent, vilket om det följer det historiska snittet skulle landa på ett avtal runt 3,2 procent.
Riksbankens nästa räntebesked kommer den 19 december, och flera ledamöter har inför det upprepat frasen från november om att räntan kan sänkas i december och första halvåret 2025. Marknadens prissättning pekar mot en chans på cirka 20 procent att de sänker med 50 punkter.
Svenska räntor steg 5-6 punkter och kronan stärktes 3 öre till 11:54 mot euron.
USA-räntorna fortsatte upp, med tioåringen sammantaget 6 punkter högre på 4,24 procent.
ADP:s enkät visade på 146.000 fler sysselsatta i privat sektor i november, väntat var 150.000. Inför fredagens officiella jobbrapport väntas 200.000 fler jobb i privat sektor.
ISM:s tjänste-PMI sjönk till 52,1 i november från 56,0 i oktober, under väntade 55,5. Bland annat sjönk orderingången tydligt, medan prisindex var i stort oförändrat.
Industri-PMI tidigare i veckan steg mer än väntat men ligger fortsatt kvar under 50-nivån.
Fed-företrädare har de senaste dagarna i breda ordalag talat om utsikter för fortsatta räntesänkningar, men inte varit särskilt konkreta om FOMC-mötet den 17-18 december.
Den tysta perioden inleds på lördag och marknadens prissättning pekar mot en sänkning med 25 punkter, om än att det fortsatt råder en viss osäkerhet.
I Sydkorea drog president Yoon Suk-Yeol tillbaka det militära undantagstillståndet, och läget på marknaderna har stabiliserats. Storbolagsindexet Kospi var ned 1,3 procent och koreanska won har återhämtat sig. Rhee Chang-yong, chef för sydkoreas centralbank, sade till Bloomberg TV att deras utsikter inte ändrats och att fler räntesänkningar inte är troligt bara på grund av den tillfälliga politiska turbulensen.
I Kina sjönk Caixins tjänste-PMI till 51,5 i november jämfört med 52,0 föregående månad. Tidigare har industri-PMI stigit till 51,5 från 50,3. Det officiella PMI visade en liknande utveckling, med industrin svagt upp men tjänstesektorn svagt ned. Generellt ligger utfallen dock kvar nära 50-nivån.
Nästa vecka hålls den årliga ekonomiska konferensen (CEWC) och enligt statliga Folkets Dagblad är det inte givet att Kina ska binda sig vid ett specifikt tillväxtmål, och en BNP-ökning på under 5 procent skulle vara acceptabelt.