RÄNTOR/VALUTOR: HÖG BRITTISK INFLATION STÄRKER PUNDET
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna är oförändrade till marginellt högre i förmiddagens handel på onsdagen. Euron vänder samtidigt ned mot dollarn efter att ha handlats högre under natten samtidigt som dollarn stärks markant mot japanska yen.
Risksentimentet är något bättre på onsdagen efter tisdagens förhöjda oro runt Ryssland/Ukraina, vilket bidrar till en försiktigt positiv börsutveckling på de flesta håll i Europa.
Brittiska pund stärks mot euron efter data som visade att inflationsuppgången i oktober blev något högre än väntat. Brittiska räntor stiger samtidigt 4-5 punkter.
Den brittiska KPI-inflationen steg till 2,3 procent i oktober, från 1,7 procent i september, vilket var över väntade 2,2 procent. Kärninflationen steg samtidigt från 3,2 till 3,3 procent (väntat 3,1).
Enligt ING Economics var en liten ljuspunkt i statistiken att deras mått på "kärntjänsteinflationen" sjönk från 4,8 till 4,5 procent. Det väntas visserligen inte påverka Bank of England mycket inför decembermötet, tjänsteinflationen väntas förbli hög ytterligare en tid, och det hinner komma en ny KPI-rapport före räntebeskedet.
"Men nyanserna om kärntjänsteinflationen är viktiga. Vi tror att nedåttrenden kommer att fortsätta, om än inte över de kommande månaderna", skriver ING Economics, som tror att Bank of England kan sänka räntan i december, februari och mars.
Data från Danmark visade vidare att ekonomin utvecklades fortsatt starkt under tredje kvartalet; BNP steg preliminärt 1,2 procent jämfört med andra kvartalet, då BNP steg 1,1 procent. Jämfört med tredje kvartalet 2023 steg BNP 3,9 procent, långt över konsensusprognosens +2,5 procent.
Klockan 11.00 ska Eurostat publicera statistik över byggproduktionen i euroområdet i september. ECB ska också publicera sin löneindikator för tredje kvartalet.
I Sverige publicerade Finansinspektionen (FI) en ny finansiell stabilitetsrapport på morgonen. FI bedömer att läget för den finansiella stabiliteten har förbättrats något under det senaste halvåret, men samtidigt innebär det osäkra globala ekonomiska och säkerhetspolitiska läget ökade risker, bland annat i form av cyberangrepp.
Ett försämrat säkerhetsläge ökar risken för angrepp mot det finansiella systemet. Sådana angrepp kan ske på olika sätt, till exempel i form av cyberattacker, desinformation, infiltration och sabotage.
Motståndskraften hos de finansiella företagen har inte byggts upp i samma takt som verksamheten har digitaliserats.
"Det är helt enkelt hög tid för företagen att stärka sin förmåga och skydda verksamheten. Vi kommer också prioritera att granska hur företagen arbetar med detta i vår tillsyn framöver", säger FI:s generaldirektör Daniel Barr.
Svenska räntor rör sig endast marginellt på onsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt något högre mot euron jämfört med vid svensk stängning på tisdagen.
USA-räntorna noteras 2-3 punkter högre i den europeiska handeln på onsdagen jämfört med på tisdagseftermiddagen.
Fedchefen i Kansas City, Jeffrey Schmid, blev på tisdagskvällen ytterligare en i raden av Fedledamöter som på senare tid har uttryckt osäkerhet om hur mycket mer styrräntan kan sänkas.
"Även om det nu är tid att börja dra ned på restriktiviteten i penningpolitiken återstår det att se hur mycket mer räntan kommer att sjunka, och var de eventuellt hamnar", sade han.
USA-datakalendern är tunn på onsdagen men i eftermiddag/kväll väntar anföranden från Fedguvernörerna Michael Barr, klockan 16.00, Lisa Cook, klockan 17.00 och Michelle Bowman, klockan 18.15.
Kvällens USA-fokus lär dock främst riktas mot Nvidias rapport, som dock publiceras först efter USA-börsernas stängning.
Deutsche Bank noterar i ett kundbrev att givet att Nvidia värderas till 3.610 miljarder dollar, vilket närmar sig det totala värdet för tyska DAX och franska CAC, "så kommer det att bli en stor händelse".
"För att ge en bild av den häpnadsväckande vinsttillväxten under en kort tidsperiod: vid den senaste lägstanoteringen i januari 2023 hade Nvidia tjänat 4,4 miljarder dollar under de senaste tolv månaderna. Men i dag räknar konsensus med att de ska ha tjänat 61,4 miljarder dollar över de senaste tolv månaderna", skriver Deutsche Bank.
Banken noterar samtidigt att förväntningarna inför rapporten bidrog till att lyfta marknaderna ur den geopolitiska oron på tisdagseftermiddagen/kvällen.
onsdag kl 9.40 (tisdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:9552 (10:9591) EUR/USD 1:0567 (1:0573)
EUR/SEK 11:5763 (11:5884) USD/JPY 155:65 (154:13)
Ty obl 2 2,15 (2,15) Ty obl 10 2,36 (2,35)
US obl 2 4,30 (4,27) US obl 10 4,42 (4,39)
Sv obl 2 1,82 (1,82) Sv obl 10 2,14 (2,14)