Marknadskommentar
16 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: TREVANDE INFÖR VECKA MED FLERA RÄNTEBESKED

Uppdaterad:
16 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna planade ut på lite lägre nivåer i fredags, medan dollarn tappar lite på måndagen med dollarindex ned till 100,81.

Rörelserna i Asien är dämpade av att Japan, Kina och Sydkorea har helgstängt, men generellt har förhoppningarna om en större sänkning från Fed motverkats av konjunkturproblem i Kina, samtidigt som ett nytt misstänkt mordförsök på Donald Trump fick mycket uppmärksamhet på söndagen.

"Det finns mycket oro inför Feds sänkningscykel och särskilt den takt som de kommer att lätta i", sade Katrina Ell på Moody's Analytics till Bloomberg TV.

Förväntningarna om att Fed ska sänka med 50 punkter har stigit de senaste dagarna och det står nu och väger mellan 25 eller 50. Marknaden väger just nu över till 50 punkter, enligt CME Fedwatch. Cirka 110 punkter är inprisat till årsskiftet.

Goldman Sachs tolkar ändå signalerna från Fed-uttalanden strax före den tysta perioden som en indikation på att FOMC sannolikt sänker med 25 punkter denna vecka.

"Även om vi anser att en sänkning med 50 punkter skulle vara en rimlig försiktighetsåtgärd för att motverka ytterligare försvagning på arbetsmarknaden, har Fed-ledningen signalerat en tillräckligt duvaktig reaktionsfunktion för att obligationsmarknaden ska prissätta räntesänkningar mellan 25 och 50 punkter under flera möten, vilket även sänker lånekostnaderna i dag", skriver de i ett marknadsbrev.

Inflationen ser ut att underskrida juniprognosen, och de höga utfallen från början av året ser mer ut som kopplade till säsongsjustering än ny acceleration, vilket flyttar fokus till arbetsmarknaden.

Avmattning där verkar i stor utsträckning bero på utmaningen att absorbera det ökade arbetskraftsutbudet från immigrationen, som nu avtar kraftigt. Men jobbtillväxten har avtagit, och det är oklart om arbetskraftsefterfrågan kommer att vara tillräckligt stark för att helt absorbera ökad arbetskraft och förhindra en uppgång i arbetslöshetsnivån.

Med hänsyn till denna riskförändring kommer FOMC sannolikt att justera sitt uttalande för att låta mer självsäkra gällande inflationen, beskriva riskerna för inflation och sysselsättning som mer balanserade, samt återigen betona sitt engagemang för att upprätthålla maximal sysselsättning. Att låna språkbruk från föregående cykel om "tidpunkten och storleken" på framtida räntejusteringar skulle klargöra att större sänkningar är möjliga.

De tror att den nya räntebanan kommer visa på tre sänkningar om 25 punkter under 2024.

Kina-data i helgen var överlag oroväckande svaga. Industriproduktionen steg 4,5 procent i årstakt i augusti, ned från 5,1 procent i juli och under väntade 4,8 procent, medan detaljhandeln ökade 2,1 procent i årstakt, ned från 2,7 procent och under väntade 2,5 procent.

Arbetslösheten steg och ökningen i de fasta investeringarna dämpades. Samtidigt sjönk priserna på nya hem med 0,7 procent, den fjortonde månaden i rad med nedgång, och i årstakt var nedgången 5,3 procent, den kraftigaste på nio år.

Sedan toppen har priserna på nya hem sjunkit drygt 8 procent. Priserna på andrahandsmarknaden minskade med 1,0 procent under månaden och är nästan 15 procent ned från toppen.

Den nationella statistikmyndigheten, NBS, noterade att den ekonomiska aktiviteten fortsatt står inför en rad svårigheter i sin återhämtning, vilket bland annat beror på en svår extern miljö och "otillräcklig" inhemsk efterfrågan.

President Xi Jinpin uppmanade under förra veckan de policyansvariga att leva upp till landets ekonomiska och sociala mål, vilket tolkas som en uppmaning att se till att klara tillväxtmålet på 5 procent.

Raymond Yeung på Australia and New Zealand Banking Group skrev att Kinas tillväxtmomentum har bromsat in betydligt de senaste månaderna och att det nu finns ett gap på cirka 0,4-0,5 procentenheter mot tillväxtmålet.

"Detta kommer troligen att få myndigheterna att lansera ett stimulanspaket", skrev han enlig Financial Times.

Även andra ser svårigheter att nå målet.

"Momentum tappar fart och flaskhalsen fortsätter att vara den inhemska efterfrågan. BNP tredje kvartalet kommer sannolikt att vara lägre än andra kvartalet givet nuvarande dataflöden. Vi förväntar oss storskaliga stimulanser snart", sade Xing Zhaopeng på ANZ till Reuters.

På måndagen kommer Empire index från USA. Senare i veckan väntas även räntebesked från Norges Bank och Bank of England (torsdag) och Bank of Japan (fredag), alla väntas lämna oförändrat. För svensk del kommer höstbudgeten på torsdagen.


              måndag kl 6.20 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 10:1874 (10:2072) EUR/USD 1:1103 (1:1091)
EUR/SEK 11:3132 (11:3207) USD/JPY 140:05 (140:54)
Jp obl 2 0,39 (0,39) Jp obl 10 0,85 (0,85)
Ty obl 2 2,21 (2,22) Ty obl 10 2,15 (2,16)
US obl 2 3,60 (3,60) US obl 10 3,66 (3,67)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.