RÄNTOR/VALUTOR: KORTRÄNTOR NÅGOT NED, SVAGARE KRONA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjunker något i korta löptider i förmiddagens handel på torsdagen, detta efter att ha stigit något efter svensk stängning på onsdagen.
Euron fortsätter att tappa och handlas på 1:052 mot dollarn. Dollarn återhämtade sig efter att initialt ha tappat lite efter onsdagens KPI och handlas strax över 156-nivån mot yenen. Samtidigt har dollarindexet nått den högsta nivån under året till 106,85.
Fedchefen i Minneapolis, Neel Kashkari, som tidigare antytt att inflationsöverraskningar på uppsidan skulle kunna förmå honom att argumentera emot en ny räntesänkning i december, sade till Bloomberg TV efter statistiken att han just nu bedömer att inflationen går i rätt riktning, och att han har förtroende för det.
Beträffande räntebeslutet i december sade Kashkari dock att det återstår sex veckor, med mycket nya data, innan Fed fattar det beslutet.
Enligt CME FedWatch Tool prisar marknaden in en Fedräntesänkning i december tydligt, med en sannolikhet på 83 procent, från knappt 59 procent på onsdagen.
Klockan 14.30 publiceras PPI för oktober, analytiker räknar med att producentpriserna i USA ökar 0,2 procent under månaden och 2,3 procent mot samma månad föregående år.
Även kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi väntas stiga med 0,3 procent från månaden före samt 3,0 procent högre priser från samma månad föregående år.
Trots att det inte är Feds föredragna inflationsmått, PCE, kan dagens data tala emot en räntesänkning med 25 punkter i december, skriver Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker vid Swissquote, i ett kundbrev.
USA-räntorna steg i långa löptider med 5 punkter till 4,47 procent i europeisk torsdagshandel.
I Sverige publicerades definitiva beräkningar av KPIF (KPI med fast ränta) som visade att KPIF steg 0,4 procent i oktober jämfört med föregående månad, och steg 1,5 procent i årstakt, i linje med de preliminära beräkningarna.
I september var KPIF-inflationen 1,1 procent.
KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 2,1 procent i oktober, jämfört med 2,0 procent i september. Det preliminära utfallet var 2,1 procent.
Nordea skriver i en marknadskommentar att det finns inget i dagens siffror som oroar. Helhetsbilden förblir densamma och inflationen har normaliserats samtidigt som ekonomin är svag.
De skriver att penningpolitiken i dagsläget inte bör vara restriktiv men att de tror att en kraftig kronförsvagning skulle kunna sätta stop för en räntesänkning i december. Det är en risk och inte ett huvudscenario, tillägger de.
Riksbankens prognos, från september, pekade mot en KPIF-inflation på 1,1 procent i oktober samt en KPIFXE-inflation på 1,8 procent, något lägre än utfallet.
Det något högre utfallet kan tillskrivas att elpriser stigit till normala nivåer i oktober, skriver Handelsbanken i en kommentar. Uppgången ses ha en betydande effekt på KPIF-inflationen då priserna tidigare i år varit ovanligt låga, fortsätter de.
I oktober såg man även en ökning i bränslepriserna på grund av en uppgång i oljepriser som inte var prissatt på terminsmarknaderna i september när Riksbanken publicerade sin prognos, skriver de.
Enligt SEB beror den högre tjänsteinflationen på stigande priser för biluthyrning och den något högre inflationen på att priser på mat och varor stigit.
Avseende penningpolitiken räknar SEB med att dagens KPIF-data ger stöd till en räntesänkning med 25 punkter i december, ytterligare en sänkning med 50 punkter ses däremot som högst osannolikt, skriver de.
Svenska räntor handlas något lägre i korta löptider på torsdagsförmiddagen, kronan handlas samtidigt något lägre mot euron till 11:61 och dollarn stärks 11:04 mot kronan.
torsdag kl 11.00 (onsdag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 11:0414 (10:9766) EUR/USD 1:0519 (1:0567)
EUR/SEK 11:6117 (11:6057) USD/JPY 156:10 (154:96)
Ty obl 2 2,14 (2,16) Ty obl 10 2,40 (2,39)
US obl 2 4,31 (4,30) US obl 10 4,47 (4,42)
Sv obl 2 1,82 (1,83) Sv obl 10 2,17 (2,17)