Marknadskommentar
8 Oct, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: LÅNGA USA-RÄNTOR FORTSATTE UPPÅT

Uppdaterad:
8 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna fortsatte att stiga svagt på tisdagen i ett fortsatt nervöst riskklimat, euron handlades samtidigt aningen lägre mot dollarn jämfört med på måndagseftermiddagen.

Data från Tyskland på morgonen visade att industriproduktionen ökade med överraskande starka 2,9 procent i augusti jämfört med i juni (väntat +0,8). Det följer dock på en lika stor nedgång i juli, och jämfört med i augusti 2023 sjönk produktionen 2,7 procent.

Enligt Commerzbank beror produktionsökningen i augusti helt på en kraftig ökning i fordonsproduktionen, vilket i sin tur påverkas starkt av semestereffekter.

"Utan denna effekt fortsatte den svagt nedåtriktade trenden i produktionen, och den svaga ordertrenden och det usla sentimentet bland företagen erbjuder inte mycket hopp om att detta kommer att ändras inom en nära framtid", skrev Commerzbank.

I Sverige hade SCB premiär för "snabb-KPI", som visade att KPIF-inflationen sjönk till 1,1 procent i september, från 1,2 procent i augusti. KPIF-inflationen exklusive energi sjönk samtidigt från 2,2 till 2,0 procent. Riksbankens septemberprognos hade väntat 1,0 respektive 1,9 procent.

John Eliasson, produktansvarig för KPI på SCB, noterade i ett inlägg på X att KPIF-inflationen var 1,146 procent med tre decimaler, vilket SCB därmed rundade ner till 1,1 procent.

"Detta säkra snabbestimat har denna månad alltså ganska stor sannolikhet att 'tippa över' vid avrundning till tiondelar till ordinarie publicering", skrev han.

Den ordinarie KPIF-statistiken för september, inklusive detaljer, publiceras den 15 oktober.

Swedbank noterade att högre matpriser kan vara en faktor som bidrar till att inflationen kom in något högre än väntat i september. De tror dock inte att Riksbanken utesluter en räntesänkning med 50 punkter den 7 november.

"För närvarande är inflationsutsikterna ett mindre bekymmer för Riksbanken och aktivitetsdata, i synnerhet konsumtionen, kommer troligen att få vågskålen att väga över mot antingen 25 eller 50 punkter", skrev Swedbank, som behåller sin prognos om en 50-punkterssänkning i november, åtminstone till efter statistiken om hushållskonsumtionen i augusti, den 10 oktober.

LO-ekonomerna konstaterade i prognosuppdatering på morgonen att svensk ekonomi fortsätter att utvecklas svagt. En svag inhemsk efterfrågan fortsätter dock att räddas av en god utveckling för nettoexporten.

LO ser ändå en något starkare BNP-tillväxt i år och nästa år än vad Riksbanken och KI gör; +0,9 procent i år och +2,2 procent 2025.

Svenska räntor steg 4-5 punkter på tisdagen, tioårsräntan upp 4 punkter, till 2,21 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta steg 1 punkt, till 2,26 procent.

Euron var nära oförändrad mot kronan, på 11:37, medan dollarn stärktes knappt 1 öre, till 10:36.

USA-räntorna sjönk något från höga nivåer under natten mot tisdagen, men vände åter uppåt senare på dagen. Vid svensk stängning noterades tvåårsräntan till 3,99 procent medan tioårsräntan noterade 4,05 procent, oförändrat respektive +3 punkter jämfört med vid samma tid på måndagen.

USA-data på tisdagen inkluderade NFIB:s småföretagarindex, som steg till 91,5 i september från 91,2 i augusti, vilket dock var under väntade 91,7. Enligt NFIB är företagarna "mer osäkra än någonsin", och tvekar att investera när inflationen och finansieringskostnaderna fortsätter att pressa resultaten.

USA:s utrikeshandel gav ett underskott på 70,4 miljarder dollar i augusti, efter -78,9 miljarder i juli, vilket var nära väntade -70,6 miljarder. Exporten ökade 2,0 procent jämfört med månaden före medan importen minskade 0,9 procent.

Goldman Sachs noterade att ett utfall i linje med prognos gör att de behåller sitt löpande estimat om tredje kvartalets BNP oförändrat, på +3,2 procent uppräknat i årstakt. En första beräkning av tredje kvartalets BNP publiceras den 30 oktober.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.