Marknadskommentar
5 Sep, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED EFTER NYA SVAGA USA-JOBBDATA

Uppdaterad:
5 Sep, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna fortsatt ned på torsdagen efter svaga jobbdata, medan dollarindex sjönk till nära 101-nivån.

JOLTS-data på onsdagen över lediga jobb kom in svagare än väntat, och andelen lediga jobb per arbetslös har nu fallit till 1,07. På torsdagen rapporterade Challenger en kraftig uppgång i antalet varsel i augusti, medan ADP:s enkät över den privata sysselsättningen visade en uppgång med 99.000 i augusti, under väntade 145.000.

Nela Richardson, chefekonom på ADP, noterade att jobbökningen nu närmar sig mer normala nivåer, och att det främst är industrin som tynger.

På fredagen inväntas den officiella jobbrapporten, där antalet sysselsatta totalt antas ha ökat med 160.000, upp från preliminära 114.000 i juli. Arbetslöshetsnivån väntas ha sjunkit till 4,2 från 4,3 procent.

Jobbrapporten blir viktig för Fed, marknaden ser för närvarande en sannolikhet på cirka 45 procent att de sänker med 50 punkter den 18 september.

Nyanmälda arbetslösa överraskade däremot svagt positivt, och sjönk till 227.000 föregående vecka, under väntade 230.000, och med fyraveckorssnittet ned till 230.000.

ISM:s tjänste-PMI i USA steg till 51,5 i augusti från 51,4 i juli, väntat var 51,1. Jobbindex sjönk något till 50,2 medan prisindex steg till 57,3 från 57,0.

Tidigare i veckan gav ett lite svagare industri-PMI än väntat skjuts nedåt på räntorna, medan tjänste-PMI gav lite tryck uppåt.

Sammantaget var den tvååriga amerikanska statsobligationen 2 punkter ned till 3,76 procent under torsdagen, och totalt cirka 18 punkter ned från toppen i tisdags.

Europaräntorna sjönk också på torsdagen, med tyska räntor 1-3 punkter ned.

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri steg 2,9 procent i juli jämfört med föregående månad, väntat var -1,5 procent. Exklusive "stororder" sjönk dock orderingången med 0,4 procent.

Commerzbank noterade att stororder ofta avverkas med rejäl fördröjning och under en längre tid och därför inte har så stor inverkan på den kortsiktiga utvecklingen.

"Det går därför inte att tala om en uthållig vändning i orderingången till det bättre. Inkommande order har visserligen stabiliserats under en tid, men den senaste försvagningen av sentimentsindikatorerna är en påminnelse om försiktighet", skrev de.

Dessa indikatorer pekar snarare mot en fortsatt nedgång i orderingången, och produktionen väntas falla igen tredje kvartalet och därmed bidra till att ekonomin fortsatt har svårt att visa tillväxt.

IFO-institutet sänkte på torsdagen sin BNP-prognos och ser nu nolltillväxt i år och +0,9 procent nästa år. Det följer på Kiel-institutet på onsdagen som nu ser -0,1 respektive +0,5 procent.

I Frankrike utsågs Michel Barnier till ny premiärminister, och en brådskande uppgift blir att få budgeten i hamn. Nicola Mai på Pimco sade till Bloomberg News att den nya regeringen kommer att bli svag och står inför tuffa förhandlingar med EU-kommissionen, och det vidgade tioåriga räntegapet mot Tyskland på cirka 70 punkter är här för att stanna.

Yenen stärktes till 143:10 mot dollarn, medan japanska räntor visade små förändringar.

Reallönerna ökade med 0,4 procent i årstakt i juli, den andra månaden i rad med uppgång. BOJ-ledamoten Hajime Takata sade att de måste fortsätta att höja räntan om de kan bekräfta att företagen fortsätter att öka sina utgifter och sina löner, och inflationen utvecklas i linje med prognos.

Han sade också att de inte har någon förutbestämd idé om takten i kommande höjningar, och heller inte om ett eventuellt tak. De måste också bevaka marknadsrörelserna vid varje möte.

Svenska räntor sjönk 2-3 punkter. Kronan stärktes 2 öre till 10:28 mot dollarn medan nettorörelsen mot euron var marginell.

Regeringen meddelade att de stärker hushållens ekonomi med 18 miljarder kronor nästa år, bland annat via förstärkt jobbavdrag och skattefritt sparande på investeringssparkonton, ISK. Mer pengar i plånboken ska därmed delvis kunna slussas till ökat sparande.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.