Marknadskommentar
24 Jul, 2024

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR NED I KORTA LÖPTIDER, YENEN STÄRKS

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska räntor sjönk, främst i kortare löptider, på onsdagen efter nya svaghetssignaler från tillverkningsindustrin i euroområdet. Euron noterade endast måttliga nettoförändringar mot dollarn, medan USA-valutan försvagades tydligt mot japanska yen

Svenska räntor steg samtidigt i längre löptider och kronan försvagades ytterligare.

Det preliminära kombinerade inköpschefsindexet i euroområdet sjönk till 50,1 i juli från 50,9 föregående månad, den lägsta noteringen sedan i februari och under väntade 51,1.

Nedgången kan till stor del tillskrivas Tyskland, där index för industrin sjönk till 42,6, från 43,5 föregående månad, väntat var 44,0. Index för tjänstesektorn sjönk till 52,0 jämfört med 53,1 föregående månad, väntat var 53,1.

Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, noterade att preliminära tyska PMI-data för juli "ser ut som ett allvarligt problem".

Nya order till tillverkningsindustrin sjönk i den snabbaste takten på tre månader i juli, och det sammanföll en snabbare minskning i orderböckerna och i materialinköpsvolymerna.

Chefekonomen vid tyska Deutsche Bank, Robin Winkler, noterade att nedgången i tyskt PMI indikerar att återhämtningen i ekonomin avstannat under sommaren.

"Utsikterna för andra halvåret har försämrats betydlig", skrev han.

Samtidigt visade dock en rapport från GFK att det tyska konsumentförtroende oväntat steg till -18,4 inför augusti, från -21,4, över väntade -21,0 och den minst svaga noteringen sedan i april 2022.

Även i Frankrike sjönk inköpschefsindexet för industrin till 44,1 jämfört med 45,4 föregående månad, något som kompenserades upp av ett starkare index i tjänstesektorn som steg mer än väntat till 50,7 från 49,6 föregående månad.

I en marknadskommentar skrev Oxford Economics att preliminärt PMI för euroområdet juli bekräftar att återhämtningen vacklar, om det skulle fortsätta kan de komma att revidera ned sina BNP-prognoser för andra halvan av 2024.

Även Commerzbank noterade att dagens PMI statistik dämpar utsikterna för en återhämtning i ekonomin och att den förmodligen lär fördröja eller bli svagare än vad marknaden har förväntat sig.

I kontrast mot i euroområdet steg det kombinerade inköpschefsindexet avseende brittisk produktion till 52,7 i juli, jämfört med 52,3 föregående månad.

Chris Williamson, chefekonom på S&P Global Market Intelligence, noterade att juli-PMI signalerar en "uppmuntrande start på andra halvåret". Såväl produktion som orderböcker och sysselsättning ökade i en snabbare takt, samtidigt som pristrycket dämpades.

USA-räntorna sjönk även de i kortare löptider under torsdagens Europahandel jämfört med på tisdagseftermiddagen, samtidigt försvagades dollarn mot yen till 153:47, från 156,01 på tisdagseftermiddagen.

Inköpschefsindex för USA tillverkningsindustri sjönk till 49,5 jämfört med 51,6 föregående månad, (väntat 51,7) samtidigt som inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56 från 55,3 (väntat 55,0).

försäljningen av nya bostäder i USA sjönk vidare oväntat med 0,6 procent i juni, i stället för en väntad ökning med 3,4 procent.

Bank of Canada, BOC, sänkte styrräntan med 25 punkter till 4,50 procent, enligt konsensus väntades en sänkning med just 25 punkter.

I pressmeddelandet skrev BOC att det breda pristrycket fortsätter att dämpas, och att inflationen rör sig närmare 2 procent. Fortsatt överskottsutbud dämpar inflationstrycket, men pristrycket i vissa delar av ekonomin, främst boendekostnader och andra tjänster, håller inflationen uppe.

BOC-chefen Tiff Macklem sade i ett uttalande att om inflationen fortsätter att sjunka ungefär i linje med bankens prognos "är det rimligt att räkna med ytterligare sänkningar i vår policyränta", och att timingen beror på inkommande data.

Kanadadollarn stärktes något strax efter beskedet när pressmeddelandet inte gav en tydlig vink om när ytterligare lättnader är att vänta.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.