RÄNTOR/VALUTOR: SMÅ NETTORÖRELSER EFTER TRUMPS TULLUTSPEL
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små nettorörelser på tisdagen medan börserna däremot sjönk. Euron var stabil kring 1:05 mot dollarn, medan dollarn stärktes mot mexikanska peson, kanadadollarn och kinesiska yuanen efter tulluttalanden från USA:s tillträdande president Donald Trump under natten.
Kronan försvagades med 2 öre till 11:54 mot euron och med 1 öre till 10:98 mot dollarn.
Vice riksbankschef Anna Seim sade i ett tal på morgonen att den långsiktiga neutrala räntan, där den aktuella penningpolitiken varken är stimulerande eller åtstramande, sannolikt ligger mellan 1,5 och 3,0 procent. Det är 1 procentenhet lägre än det intervall som Riksbanken publicerade 2017.
"Men eftersom det är svårt att skatta nivån på den neutrala räntan med någon högre precision finns det begränsningar när det gäller hur användbar den är i praktiken. För att bedöma hur hög styrräntan är i förhållande till den neutrala nivån är det därför viktigt att löpande läsa av effekterna på ekonomin av den politik som bedrivs", sade Seim.
Enligt henne går det inte att utesluta att styrräntan periodvis kan behöva sänkas till nivåer kring noll, som vid en recession eller djup lågkonjunktur.
Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, skrev i en kommentar på X att det inte var någon "kioskvältare" från Anna Seim och Riksbanken.
"RB ser en neutral/normal styrränta på 2,25% +-0,75%-enheter. Ger en real ränta på +0,25%. Helt i linje med vad RB signalerat i sin senaste räntebana", skrev Bergqvist och tillade att det är samma riktmärke som ECB.
Riksbankens räntebana från september stannar på just 2,25 procent från slutet av 2025. Nästa räntebesked, med ny räntebana, kommer den 19 december, där marknaden ser en räntesänkning med 25 punkter.
På måndagskvällen skrev Donald Trump via Truth social att han har för avsikt att införa tullar mot tre av landets största handelspartners - Kanada, Mexiko och Kina.
Förslaget skulle innebära tullar på 25 procent på importer från både Kanada och Mexiko med syfte att pressa länderna att agera mot droger, särskilt fentanyl, och mot migranter som korsar gränsen.
Kommentarerna är bland de mest detaljerade Trump hittills gjort sedan han den 5 november vann valet med löftet att "sätta Amerika först".
Tysklands ekonomiminister Robert Habeck sade att Donald Trumps handelshot bör tas på allvar, medan ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau sade att den nya Trump-administrationens ekonomiska politik i USA kan få en "relativt begränsad" effekt på inflationen i Europa, men den kan få en mer noterbar effekt på räntorna på längre sikt, och öka riskerna för världsekonomin.
Enligt ECB:s vicechef Luis de Guindos kan de indirekta effekterna på inflationen av potentiella tullhöjningar bli mer permanenta.
USA-börserna inledde uppåt medan räntorna var oregelbundna, med tvåårsräntan 2 punkter ned till 4,29 procent medan tioåringen steg lika mycket till 4,32 procent.
Statistik på eftermiddagen visade att de amerikanska hushållen blev lite mer optimistiska än väntat i november och att bostadspriserna stigit rejält i september. Däremot var försäljningen av nya bostäder klart svagare än väntat, och sjönk med 17,3 procent.
I kväll, svensk tid, publicerar Fed sitt protokoll från policymötet den 7 november, då räntan sänktes med 25 punkter.
Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, skrev i ett kundbrev att investerare kommer att leta efter tecken på Feds räntesänkningsplaner.
Samtidigt noterade hon att inflationen börjat visa tecken på en potentiell uppgång och att inflationsbekymren fick ett uppsving i och med Trumps seger.
"Naturligtvis är Trumps nominering ett politiskt känsligt ämne för Powell, därför kommer Feds protokoll definitivt inte att nämna de politiska riskerna direkt", skrev analytikern.
Hon tillade att om Fed inte sänker igen i december skulle det kunna tolkas som ett tecken på svaghet, något som "Powell inte har råd med", även om det ur ett dataperspektiv skulle vara rimligt att vänta och se hur de tidigare sänkningarna påverkat statistiken.