RÄNTOR/VALUTOR: SVAGT EURO-PMI PRESSADE NER RÄNTOR, EURO
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna sjönk tydligt, främst i kortare löptider, på fredagen efter att nya svaghetstecken ökat förväntningarna om en större räntesänkning från ECB i december. Euron handlades lägre mot dollarn efter ett dygn med kraftiga kursrörelser.
Euron bröt ner genom 1:05 mot dollarn strax efter svensk stängning på torsdagen, pressad av ökad oro för Ukrainakriget och stigande gaspriser, och efter en återhämtning under morgonen, tillbaka nära 1:05, fortsatte färden brant nedåt efter svaga euro-PMI-data på fredagsförmiddagen.
Euron noterade 1:034 som lägst, under lägstanivån i oktober 2023 som i sin tur var den lägsta sedan hösten 2022 då skyhöga gaspriser i spåren på Rysslands invasion av Ukraina pressade Europa, innan det kom en uppåtrekyl som förde EUR/USD till 1:042 vid svensk stängning.
Efter en liten positiv överraskning i oktober blev preliminära PMI-data för euroområdet återigen en besvikelse i november; sammanvägda PMI sjönk till 48,1 från 50,0 i oktober, vilket var under väntade 50,0. Industri-PMI försvagades något från en redan svag nivå medan tjänste-PMI sjönk desto mer, från 51,6 till 49,2.
Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, sade att det knappast kunde ha blivit mycket värre. Eurozonens tillverkningssektor sjunker allt djupare i recession, och nu börjar även tjänstesektorn kämpa.
"Det är egentligen ingen överraskning med tanke på den politiska röran i de största ekonomierna inom eurozonen på sistone – Frankrikes regering står på osäker mark, och Tyskland är på väg mot nyval. Lägg till att Donald Trump valts till USA:s president, och det är inte konstigt att ekonomin står inför utmaningar", sade han.
ING Economics noterade att PMI-utfallet innebär förstärkt tillväxtoro för euroområdet, men påpekade samtidigt: "hårda data har faktiskt kommit in bättre än väntat den senaste tiden".
"Så inför decembermötet måste ECB fundera över om det handlar om att PMI ropar varg eller om de ska ta det på allvar. Vi tror på det senare", skrev ING Economics i ett kundbrev.
Matthew Langdon, global marknadsstrateg på JP Morgan Private Bank noterade att det är svårt att hitta skäl för tillväxtoptimism i Europa nu.
"Denna rapport sätter verkligen en 50-punkterssänkning på bordet i december", skrev han i ett kundbrev.
I Sverige upprepade riksbankschef Erik Thedéen att styrräntan kan sänkas i december och första halvåret 2025 om inflations- och konjunkturutsikterna står sig. Han påpekade dock att osäkerheten har ökat, och om förutsättningarna ändras så kan det motivera en högre eller lägre ränta framöver.
"Man kan tycka att det är självklart, men just nu finns det skäl att verkligen betona detta", sade han.
Thedéen noterade frågetecken "om och när" vändningen i svensk ekonomi kommer, och hur stark den blir när den väl tar fart. Och till detta kommer en stor osäkerhet om den globala utvecklingen, och inte minst vilka konsekvenser bytet av president i USA kan få.
Svenska räntor sjönk 2-5 punkter på fredagen, tioårsräntan ner 2 punkter, till 2,10 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 3 punkter, till 2,28 procent.
Euron backade 8,5 öre mot kronan, till 11:52, medan dollarn stärktes 4 öre, till 11:06.
USA-räntorna steg efter svensk stängning på torsdagen och utvecklades därefter oregelbundet på fredagen. Vid svensk stängning på fredagen noterades tvåårsräntan till 4,37 procent medan tioårsräntan noterade 4,42 procent, 7 respektive 3 jämfört med vid samma tid på torsdagen.
USA-data på fredagen inkluderade preliminära november-PMI som visade en liten uppgång för tillverkningsindustrin, till 48,8 från 48,5, medan tjänste-PMI steg till 57,0, från 55,0 i oktober, vilket var över väntade 55,2.
Michiganindex steg till 71,8 i november enligt definitiva data, från 70,5 i oktober, vilket var under preliminärt rapporterade 73,0. Nulägesomdömet försvagades något jämfört med i oktober medan utsikterna förbättrades, om än inte så mycket som i den preliminära rapporten.