RÄNTOR/VALUTOR: USA-RÄNTOR UPP, MARKNADEN INVÄNTAR KPI FRÅN USA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna stiger något efter svensk stängning på tisdagen, samtidigt stärks dollarn mot yenen och försvagas marginellt mot euron. Finansiella marknaderna avvaktar inför den kommande inflationsrapporten från USA som väntas ge ledtrådar kring Federal Reserves framtida penningpolitik. Marknaden bevakar även spänt hur Donald Trumps nya tullar kan påverka inflationen och den ekonomiska utvecklingen.
På onsdagsmorgonen stiger de amerikanska räntorna på lång och kort sikt. Samtidigt stärks dollarn mot yenen och handlas till 153:55, men tappar något mot euron och handlas till 1:038.
På måndagen införde Trump-administrationen nya tullar på import av stål och aluminium från 10 procent till 25 procent, i samband med införande avskaffades land- och produktbaserade undantag. Kort därefter lovade USA:s president Donald Trump att inom kort införa globala reciprocitetsbaserade tullar, men antydde möjliga undantag för Australien. Något som håller dörren öppen för att tullarna kan vara en del av Trumps förhandlingsstrategi.
Fed-chefen i New York, John Williams, sade på tisdagen att inflationen kommer att fortsätta närma sig Feds mål på 2 procent som får stöd av den relativt restriktiva penningpolitiska hållningen.
Williams konstaterade dock att de politiska osäkerheterna, speciellt när det gäller potentiell finanspolitik, handel, immigration och regulatoriska policyer, skymmer de ekonomiska utsikterna.
I en marknadskommentar skriver ING Economics att vägen framåt är inte fastställd eftersom inkommande data är avgörande för om, och när, Fed väljer att sänka räntan ytterligare. Feds decemberprognos antydde att centralbanken ansåg att två räntesänkningar i år och två nästa var den mest troliga vägen framåt.
ING Economics bedömer att Trumps politiska beslut som innefattar lätta regleringar och lägre skatter i kombination med hot om tullar och hårdare invandringspolitik kan resultera i lägre tillväxt och högre inflation.
Onsdagens fokus riktas mot KPI för januari från USA. Efter en lugn period mellan maj och oktober 2023 återkom prisökningarna i november, och KPI steg med 0,4 procent i december jämfört med november, vilket var över förväntade 0,3 procent och den högsta ökningen sedan februari-mars 2023.
Kärn-KPI (exklusive energi och livsmedel) dämpades dock till 0,2 procent i december efter fyra månader med 0,3 procent. Marknadens konsensus pekar nu på en ökning på 0,3 procent för både KPI och kärn-KPI i januari.
Asiatiska börser visade blandade resultat, mestadels upp där Hongkongs tekniksektor ledde en uppgång tack vare ökad AI-optimism, medan andra regionala index rörde sig mer försiktigt inför den amerikanska inflationsrapporten. Samtidigt höll sig terminskontrakten för amerikanska aktieindex stabila under de asiatiska handelstimmarna.
Yenen är på väg mot sin längsta förlustsvit på mer än en månad på grund av ökad oro för att Japan kan ingå i Donald Trumps tullplan.
Japans valuta föll så mycket som 0,8 procent till 153,73 mot dollarn på onsdagen, den svagaste nivån på en vecka. Det står i kontrast till förra veckan då valutan hade sin fjärde raka uppgång för perioden då handlare satsade på att Bank of Japan kommer att höja räntorna igen.
I Sverige visar data från Arbetsförmedlingen att arbetslösheten stigit till 7,2 procent under januari, med 381.000 personer inskrivna som arbetslösa hos AF. I januari 2024 låg arbetslösheten på 6,8 procent. Antalet långtidsarbetslösa, de som varit utan arbete i mer än 12 månader, uppgick till 151.634 personer i januari, en ökning från 140.560 föregående år.
Totalt varslades 5.236 personer om uppsägning i januari, vilket kan jämföras med 4.995 samma period 2024. Arbetsförmedlingen konstaterar att arbetsmarknaden fortsatt är svag, men att arbetslösheten tenderar att stiga i januari, vilket gör att siffrorna sticker ut.
"Arbetslösheten följer ett säsongsmönster. Antalet inskrivna arbetslösa brukar vara som högst i januari, och som lägst i maj. Denna säsongseffekt, i kombination med den svaga utvecklingen på arbetsmarknaden, har lett till att vi nu har den högsta arbetslöshetsnivån sedan januari 2022. Särskilt oroande är att vi också ser att långtidsarbetslösheten öka", säger Eva Samakovlis, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.
Trots den dystra statistiken bedömer Arbetsförmedlingen att en vändning kan vara på väg inom en snar framtid.
onsdag kl 07.00 (tisdag kl 16.15)
=================================
USD/SEK 10:8602 (10:8577) EUR/USD 1:0358 (1:0341)
EUR/SEK 11:2493 (11:2274) USD/JPY 153:55 (152:39)
Jp obl 2 0,80 (0,80) Jp obl 10 1,34 (1,32)
Ty obl 2 2,08 (2,08) Ty obl 10 2,43 (2,43)
US obl 2 4,31 (4,29) US obl 10 4,55 (4,54)