USA: NAVARRO DRIVANDE I HÅRDARE TULLPOLICY - WSJ
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Idén om ömsesidiga tullar kan bli ett kraftfullt handelsvapen där Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro ses som en av de mer drivande.
Det skriver Wall Street Journal.
President Trumps team arbetar för att redan denna vecka införa ömsesidiga tullar (reciprocal) på länder som har lagt avgifter på amerikanska exportvaror, genom att använda verkställande åtgärder för att förverkliga ett omfattande förslag från hans första mandatperiod som aldrig blev av.
Peter Navarro ses som en förespråkare av detta. Navarro drev frågan under Trumps första mandatperiod och försökte få lagstiftare att stödja ett lagförslag om ömsesidiga tullar.
Även om ett liknande lagförslag introducerades i representanthuset förra månaden har Trumps team signalerat att de inte tänker invänta kongressen utan driver frågan vidare via verkställande beslut.
"Ömsesidig handel. Det är det mest rättvisa som finns. Om de fuskar mot oss, då ska det inte få hända", sade Peter Navarro till CNN på tisdagen.
Trump meddelade nyligen att han snart kommer att presentera en plan för att utjämna tullnivåer med i princip alla USA:s handelspartners och sade att åtgärden innebär att om ett land tar ut en viss tull på USA, kommer samma behandling att gälla för dess export till USA.
Att utjämna tullsatser med andra länder skulle innebära att flera utvecklingsländer kan drabbas av högre tullar, särskilt Indien, Brasilien, Vietnam och Argentina, men också många andra sydostasiatiska och afrikanska länder.
Dessa länder har lagt tullar på amerikansk export av varor som jordbruksprodukter och bilar. Men beslutet kan även påverka utvecklade ekonomier.
Planen kan dessutom omfatta mer än att bara matcha andra länders tullar och även ta hänsyn till "icke-tariffära" handelshinder. Det kan inkludera skatter på amerikanska företag, som moms, statliga subventioner till utländska företag i deras hemländer eller regleringar som hindrar amerikanska företag från att bedriva verksamhet i andra länder.
Det innebär att länder som Japan och EU-länder kan drabbas av högre tullar från USA än de avgifter de själva lägger på amerikanska varor. Det betyder också att länder som Kina – som för närvarande har en lägre genomsnittlig tullsats än USA men en rad icke-tariffära handelshinder – kan möta ytterligare tullar på sina exportvaror till USA, skriver Wall Street Journal.