Nyhet
23 Jul, 2024

SEDANA MEDICAL: LEVERANTÖRSFÖRVÄRV FÖRBÄTTRAR MARGINALER - VD

Uppdaterad:
23 Jul, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sedana Medical, verksamt inom inhalationssedering, kommer genom förvärvet av bolagets huvudleverantör Innovatif Cekal i Malaysia kunna förbättra sin ebitda-marginal med två procentenheter över tid.

"När vi slutför förvärvet och har full kontroll kommer effekten ur ett kassaperspektiv att bli omedelbar eftersom vi kommer att producera utrustningen billigare än vad vi gör i dag, då vi tar bort marginalerna från en mellanhand. Från ett resultatperspektiv kommer vi se effekten först när lagret är tömt som vi har vid slutförandet av förvärvet", säger Sedana Medicals vd Johannes Doll till Nyhetsbyrån Direkt.

Tidigt under 2025 väntar sig Johannes Doll att det gamla lagret har tömts. Det bygger på att förvärvet slutförs enligt förväntan under det andra halvåret 2024.

Förvärvet förväntas bidra nettopositivt till Sedana Medicals operationella kassaflöde från 2025 och nettopositivt till bolagets kassaposition från 2028.

Enligt Sedana Medicals finansiella mål för 2024 ska tillväxten i fasta växelkurser ligga inom intervallet 14-18 procent samtidigt som break-even ska uppnås för verksamheten utanför USA.

Vid halvtid för målen ligger tillväxten för det första halvåret 2024 på 19 procent i fasta växelkurser. Det innebär att tillväxtmålet för året skulle kunna nås även vid ett utfall klart under målintervallet i det andra halvåret 2024. Med anledning av det ställer Nyhetsbyrån Direkt frågan om hur de ser på sitt tillväxtmål i skenet av det.

"Vi hoppas mycket och arbetar för att vi ska hamna i den övre delen av intervallet och förhoppningsvis till och med överträffa det", säger Johannes Doll.

Sedan Medicals vd påpekar att frågeställningen är densamma som bolaget fick svara på efter det första kvartalet då tillväxten i fasta växelkurser låg på 28 procent.

"Efter ett mycket starkt kvartal frågade alla oss om vi inte skulle höja målet. Nu är första halvan av året till ända och första halvåret var mycket bra. Jag föredrar dock att vara lite konservativ till försäljningstillväxten eftersom det håller dig disciplinerad på kostnadssidan", säger Johannes Doll.

Johannes Doll utesluter inte att tillväxtmålet kan komma att höjas senare under 2024, beroende på hur utvecklingen ser ut.

"Vi behåller prognosen nu, men om vi har ytterligare ett starkt kvartal under tredje kvartalet kommer vi in i fjärde kvartalet med ett bra försprång. Då är det förmodligen vettigt att höja prognosen", resonerar Johannes Doll.

Att utfallet för tillväxten i det andra kvartalet 2024 landade på en ökning om 10 procent i fasta växelkurser, under målintervallet, ser Johannes Doll två förklaringar till.

Dels mötte Sedan Medical tuffa jämförelsesiffror med en tillväxt i fasta växelkurser på 27 procent i andra kvartalet 2023.

"Normalt har vi en säsongsmässig nedgång under andra kvartalet jämfört med första kvartalet på i genomsnitt 10 procent", konstaterar Johannes Doll i vd-ordet av rapporten. Denna siffra är baserad på åren 2016-2022 med undantag för covid-19 året 2020.

Det tidiga sommarvädret i Tyskland uppges också ha spelat in med en beläggning på 20 procent för mekaniskt ventilerade patienter i juni hos Sedana Medicals 40 största kunder. Normalt skulle denna siffra ligga på 40-50 procent, enligt vad Johannes Doll uppger i vd-ordet av rapporten.

Sedana Medicals vd uppger dock att försäljningen under de första veckorna i juli tyder på att nedgången i juni var temporär.

"De goda nyheterna är att försäljningen har stigit igen under juli så jag tror att det var temporärt", säger Johannes Doll till Direkt.

För Sedana Medicals resultatmål under det första halvåret 2024 låg ebitda exklusive USA på -9,2 miljoner kronor (-20,3).

Resultatutfallet mellan de två första kvartalen av 2024 "drevs delvis av den lägre försäljningstakten.", enligt Johannes Doll.

Valutakursrörelser, med en positiv effekt om 2 miljoner kronor i det första kvartalet och en negativ effekt om lika mycket i andra kvartalet, bidrar också till skillnaden mellan kvartalet såväl som något ökade administrativa kostnader i andra kvartalet som bedöms som en engångseffekt.

"Ebitda exklusive USA förblir ett viktigt fokus för oss eftersom vi vill vara lönsamma före vi lanserar i USA", säger Johannes Doll.

Med en förhoppning om att kunna visa positiva övergripande resultat för bolagets två studier Inspire ICU 1 och 2 kring läkemedlet Sedaconda (isofluran) under andra halvåret 2024 är planen att inlämna en ansökan om marknadsgodkännande i USA under första kvartalet 2025.

Största ägare till Sedana Medical är hälsovårdsmiljardären Bengt Julanders investmentbolag Linc som vid den 26 juni hade ett aktieinnehav motsvarande 10,9 procent av kapitalet och rösterna, enligt ägardatabasen Holdings. Därefter följer Anders Walldov, som direkt och indirekt via bolaget Brohuvudet har ett innehav om 10,1 procent. Swedbank Robur Fonder är tredje största ägare med ett innehav om 9,0 procent.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.