SN: TUFFT KONJUNKTURLÄGE INFÖR AVTALSFÖRHANDLINGARNA
STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Konjunkturläget är fortsatt utmanande, och även om hushållen repar sig är exportutsikterna dämpade. Samtidigt är det viktigt att upprätthålla företagens konkurrenskraft.
Det skriver Svenskt Näringsliv i en rapport om de ekonomiska förutsättningarna för avtalsrörelsen 2025.
Facken inom industrin har där krävt 4,2 procent i ett ettårigt avtal medan arbetsgivarna ännu inte lagt något motbud.
Avtalsrörelser påverkas alltid av det rådande konjunkturläget, och den kommande förhandlingsperioden är inget undantag.
Sven-Olov Daunfeldt, chefekonom på Svenskt Näringsliv, säger att läget har blivit lite mer besvärligt, det känns som att lågkonjunkturen biter sig fast lite längre än de trodde tidigare i höstas.
De hade länge räknat med att när Riksbanken började sänka räntan och konsumenterna ha en mer positiv syn på framtiden så skulle det vända, men nu ser vi att det vänder ned ganska tydligt i den exportorienterade industrin med minskade orderstockar.
"Den utvecklingen oroar samtidigt som konsumtionen inte riktigt tar fart", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.
Som det ser ut just nu är det mer risk för att vi får ett lågkonjunkturår även nästa år, att uppgången kommer att dröja längre. BNP-prognosen för nästa år på +2,3 procent kan komma att revideras ned.
Räntekostnaderna i förhållande till disponibelinkomsterna ligger fortsatt på en hög nivå, och även om räntan nu sjunker så är det inte säkert att konsumenterna använder utrymmet för att konsumera.
"Det finns en risk att de kommer använda det till att spara i stället och då får vi inte fart på ekonomin", säger Sven-Olov Daunfeldt.
Han tycker ofta att de ekonomiska effekterna av USA-valet överdrivs, men den här gången finns det större skäl för oro. Det handlar om protektionistiska tendenser med kraftigt höjda tullar, och det finns en risk att EU och Kina svarar på det och att vi får ett strategiskt handelskrig.
Det skulle inte vara bra för en liten öppen ekonomi som den svenska, samtidigt som Europa går dåligt.
"Tyskland har varit lite av motorn i den europeiska ekonomin och nu känns det som att den går på tomgång", säger han.
Arbetslösheten är samtidigt hög, och både antalet varsel och antalet anställda som är drabbade av konkurser befinner sig alltjämt på högre nivåer än normalt.
Vad gäller fackens krav inför avtalsförhandlingarna så konstaterar han att de nog var "högre än många väntat", men samtidigt framhåller han att parterna tog ett extremt stort ansvar under inflationskrisen. Det var ett väldigt svårt läge inför den förra avtalsrörelsen med den höga inflationen.
"De tog sitt ansvar och såg till att vi inte fick en löneinflation för då kanske vi varit i ett ännu mer bekymmersamt läge", säger han.
I det tuffa konjunkturläge vi har nu blir det därför viktigt att vara ansvarsfull i avtalsrörelsen och se till att lönerna inte skenar i väg, det skulle försämra konkurrenskraften ytterligare för svenska företag.
Det kan finnas ett tryck från löntagarna att kompensera för tidigare reallöneförluster och en nu högre prisnivå. Därför är det viktigt att ha tålamod och bevara den modell som fungerat bra innan inflationskrisen och gett reallöneökningar under 30 år.
"Det är det som är det viktiga, att se till att den långsiktigt levererar reallöneökningar, och då gäller det att återigen vara ansvarsfull i avtalsrörelsen", säger han.
Jämförelser av enhetsarbetskostnaden påverkas av valet av startpunkt och om jämförelsen görs i gemensam eller nationell valuta. Sveriges enhetsarbetskostnad sedan finanskrisen har dock i genomsnitt ökat mer än i euroområdet, när jämförelsen görs i nationell valuta. Detsamma gäller om man ser till den genomsnittliga utvecklingen från 2023.
Svensk export har gynnats av den svagare kronan.
Daunfeldt noterar att bland annat IMF ser kronan som undervärderad, även om han själv är försiktig med att göra kronprognoser.
"Skulle kronkursen stärkas så kommer det också att slå mot konkurrenskraften i svenska företag som gynnats av att kronkursen har försvagats. Det är en annan sak som är lite oroande", säger han.
Han vill inte spekulera i vare sig avtalsnivåer eller längden, men det är bekymmersamt med den skilda synen på läget. Det är inte förvånande i sig att parterna har olika uppfattning men denna gång är gapet större än vanligt.
"Jag tycker ändå makrobilden är så tydlig, att det är ett tufft läge just nu, och då måste man i någon utsträckning utgå ifrån det och inte på förväntningar", säger han.
Det stämmer heller inte att företagen gått väldigt bra utan både hushåll och företag har tagit smällen under inflationskrisen, och lönsamheten har fallit.
"Då finns det inte utrymme för några jättehöga löneökningar framöver", säger Sven-Olov Daunfeldt.