Nyhet
12 Mar, 2024

SVOLDER: FÖRBERETT FÖR NYA INVESTERINGAR - VD

Uppdaterad:
12 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Investmentbolaget Svolder, med inriktning på små och medelstora bolag, ser en vändning för kategorin framöver.

"Sannolikt kan det tillföras något innehav i det nuvarande kvartalet", säger Svolders vd Tomas Risbecker till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det andra kvartalet (december-februari) i det brutna räkenskapsåret 2023/2024 växte Svolders substansvärde med 14,0 procent till 55,10 kronor medan aktien steg 6,5 procent. Investmentbolagets jämförelseindex Carnegie Small Cap Return Index ökade under perioden med 8,1 procent.

"Det var en bra rapport, men med tanke på att vi har en koncentrerad portfölj stirrar vi oss inte blinda på enskilda kvartal utan vi tänker långsiktigt. Framför allt var New Wave den stora bidragsgivaren under det här kvartalet", säger Tomas Risbecker.

Svolder har ägt New Wave sedan 2005 och är i dag det överlägset största innehavet i portföljen med 19,1 procent av det totala substansvärdet.

"Efter ha slagit sitt marginalmål två år i rad så höjde New Wave det målet under sin kapitalmarknadsdag till 20 från 15 procent, och det säger något om deras uppfattning om lönsamheten och att de kan bibehålla den framöver. När det gäller tillväxten finns det otroligt många fickor att fylla framöver. Deras problem handlar snarare om att prioritera var de ska växa någonstans, och förvärvet av Tenson är en del av det", fortsätter vd:n.

Under det gångna kvartalet minskade dock Svolder sitt ägande i New Wave, från 9,8 miljoner aktier till 8,5 miljoner aktier.

"Det har ingenting att göra med vårt förtroende för bolaget. Utan det beror på att vi har en koncentrerad portfölj och i den har New Wave växt sig allt större".

Två bolag som Svolder avyttrat helt under kvartalet var kundhanteringsaktören Lime Technologies samt detaljhandelsbolaget Rusta.

När det gäller Rusta köpte Svolder in sig i samband med bolagets notering i höstas. Då var aktiekursen 45 kronor medan den under måndagen handlades till cirka 66 kronor.

"Vi tyckte att Rusta hade en nisch inom lågprissegmentet som tickade i flera boxar för vår del. Samtidigt är vi väldigt värderingsdrivna, och när vi bedömer att bolaget är fullvärderat så avvecklar vi positionen. Det finns inget som säger att vi inte kommer gå in igen i Rusta, och det är samma sak med Lime som vi avvecklat helt", säger Tomas Risbecker.

Ett bolag som Svolder ökat sitt innehav i är Mildef, som tillverkar taktisk IT och stryktålig hårdvara för försvars- och säkerhetsindustrin. Ägandet har gått från 2,9 miljoner till 3,9 miljoner aktier under kvartalet.

"Är det något bolag som har bra underliggande förutsättningar för att fortsätta utvecklas så är det Mildef. Det finns gynnsamma strukturella förutsättningar med stigande försvarsinvesteringar som talar för fortsatt lönsam tillväxt, och där tycker vi att värderingen ser attraktiv ut".

Ett bolag i Svolders portfölj som dock har rasat i värde är elinstallationsbolaget Garo. Hittills i år är aktien ned 30 procent i spåren av en vinstvarning 30 januari.

I Svolders rapport skriver Tomas Risbecker att vinstvarningen från bolaget "var en i raden av vinstbesvikelser och marknadens förtroende fick sig ännu en törn. Nu är det upp till styrelsen och ledningen att återskapa förtroendet".

Kan du utveckla vad du anser att styrelsen och ledningen bör göra?

"Det gäller att ha en tydlig plan framåt. För Garos del så befinner sig de på en marknad som över tid ser väldigt bra ut, men kortsiktigt har marknaden bromsat in där de även har haft egna operationella utmaningar med tanke på den kraftiga vinstvarningen. Enligt mig handlar det bara om att successivt återvinna förtroendet och leverera på det som man har lovat".

Småbolagen generellt har det fortfarande betydligt tuffare än storbolagen på OMXS30. Carnegie Small Cap Return Index är hittills i år kring nollstrecket medan OMXS30 är upp omkring 4 procent.

"Det hör till ovanligheterna att småbolag inte utvecklas bättre, men jag tycker att det finns förutsättningar framöver i takt med att räntorna lugnat ned sig och väntas komma ned", säger Tomas Risbecker.

Skillnaden inom så kallade småbolag är dock stor enligt vd:n.

"De senaste åren har inte småbolagen haft samma vinsttillväxt som de större bolagen, men det förväntar vi oss att det kommer tillbaka. Generellt är mindre bolag högre skuldsatta än större bolag och med tanke på att räntan har kommit upp så påverkar det de bolag som haft svaga balansräkningar. Jag tror att man måste vara noggrann med vilka småbolag man väljer och inte välja kategorin som grupp".

Hur ser du på att investera i nya innehav framöver?

"När jag tillträdde som vd för snart ett år sedan hade vi ett 20-tal innehav och vi har sagt att det ska ligga mellan 15–25 stycken. I det senaste kvartalet hade vi 17 innehav och vi har byggt upp en ganska stor kassa (omkring 300 miljoner kronor i likvida medel, reds anm). Det här har inget med marknadstron att göra, utan att vi är mer förberedda för nya investeringar. Strävan har varit att gå mot en mer koncentrerad portfölj, men sannolikt kan det tillföras något innehav i det nuvarande kvartalet", säger Tomas Risbecker.


Graf: Svolder vs Carnegie Small Cap Return Index senaste året

image

Källa: Holdings



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.