Marknadskommentar
2 Oct, 2023

RÄNTOR/VALUTOR: RÄNTOR INLEDER KVARTALET HÖGRE, KRONAN TAPPAR

Uppdaterad:
2 Oct, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger några punkter, främst i långa änden, under det fjärde kvartalets första handelsdag. Dollarn har stärkts lite sedan fredagen med dollarindex upp till 106,29. Börserna inleder på plus och oljan är lite upp.

Den amerikanska kongressen lyckades i helgen enas om en tillfällig finansiering av federala verksamheter under 45 dagar, vilket gör att det inte blir någon "shutdown" nu i alla fall. Det innebär också att statistikproduktionen kan fortsätta som vanligt, inte minst fredagens jobbrapport.

USA-räntorna handlas 5-10 punkter upp. Terminsmarknaden har skruvat upp förväntningarna om en ny räntehöjning från Federal Reserve i november till cirka 30 procent, från 18 procent i fredags, enligt CME:s FedWatch Tool.

Euroområdets industri-PMI sjönk till 43,4 i september från 43,5 i augusti, något under preliminära 43,5.

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 43,3 från 45,5, vilket är 14:e månaden i rad utanför tillväxtzonen. Fyra av fem delindex bidrog till nedgången.

Industriföretagens produktionsplaner är klart mindre expansiva än i fjol men fortfarande i expansionszonen. Index för rå- och insatsvarupriser steg i september för andra månaden i rad, till 45,4 från 42,0 i augusti.

Nordea såg en svagare rapport än väntat, där den svagare internationella efterfrågan nu slår mot svenska företag. Även om vissa sektorer går bättre så är den samlade bilden blek.

"Den strama penningpolitiken i vår del av världen indikerar att den externa efterfrågan kommer att förbli låg en tid. Tillväxtutsikterna antyder att styrräntorna bör sänkas, snarare än höjas. Men alltför hög inflation och bräcklig växelkurs är skälen till att vi tror Riksbanken höjer i november", skrev Nordea.

Hela direktionen skrev på DN debatt i helgen att de förstår att det är tufft för hushållen med höga räntor och hög inflation, men även om inflationen sjunker och prognoserna visar att det fortsätter åt rätt håll är det "för tidigt att blåsa faran över".

I måndagens protokoll från räntemötet den 20 september, då räntan höjdes med 25 punkter till 4,00 procent, noterade ledamöterna också att även om inflationen sjunker så är den fortsatt för hög, särskilt tjänsteinflationen.

Flera ledamöter lyfte särskilt fram att den kortsiktiga utvecklingen, uppräknat i årstakt, fortfarande ligger klart över inflationsmålet. De tror därför, i linje med räntebana, att räntan kanske kan behöva höjas mer.

"Ny information och hur den bedöms påverka konjunktur- och inflationsutsikterna kommer att vara avgörande för hur penningpolitiken utformas, men ledamöterna poängterade att penningpolitiken kommer att behöva vara åtstramande under en betydande tid framöver", framkom av protokollet.

Swedbank noterade att flera ledamöter framhöll att en ny räntehöjning inte nödvändigtvis behöver komma vid nästa möte i november. Bland annat sade Erik Thedéen att marknaden tolkat ECB som att de är klara men att Riksbanken nog inte är där ännu.

"Det behöver dock inte bli vid nästa möte, utan en ytterligare åtstramning kan komma senare. Räntenivån behöver alltså vara åtstramande under överskådlig framtid, vilket även visas i vår räntebana", sade han.

Av räntebanans 10 punkter till över dagens nivå ligger 9 efter novembermötet, vilket gör kommentaren intressant. Swedbank tror ändå att Riksbanken höjer 25 punkter i november.

"Vi ser en något högre inflation än Riksbanken under hösten, vilket enligt oss skulle berättiga en till höjning, även om det finns nedåtrisker för det antagandet om trenden av en starkare krona sedan förra veckan skulle fortsätta. Räntesänkningen väntas komma i juni nästa år", skrev Swedbank.

Svenska räntor stiger i linje med övriga Europa på måndagen, medan kronan tappat 6 öre mot dollarn och 4 öre mot euron.

Dollarn har stärkts till 149:70 mot yenen, och

uppåttrycket i dollar/yen kan bestå när USA-räntorna åter letar sig högre. Valutaparet har dock hållit sig under 150-nivån på sistone. Japans finansminister Shunichi Suzuki upprepade att de bevakar utvecklingen noga, men ville inte kommentera möjligheten att de åter ska intervenera.

Data från Kina i helgen visade att officiella industri-PMI steg till 50,2 från 49,7 föregående månad. Det var första noteringen över 50 sedan i mars, och något över väntade 50,0. Tjänste-PMI steg 51,7 från 51,0.

Caixins PMI visade däremot en nedgång till 50,6, från 51,0, för tillverkningsindustrin. Tjänste-PMI sjönk samtidigt till 50,2 från 51,8.

Bank of Japans konjunkturbarometer, Tankanrapporten, visade att sentimentet hos stora industri- och tjänsteföretag förbättrades mer än väntat under tredje kvartalet. Index för stora industriföretag steg till 9, från 5 andra kvartalet.


             måndag kl 11.00 (fredag kl 16.15)
===================================
USD/SEK 10:9596 (10:9049) EUR/USD 1:0559 (1:0578)
EUR/SEK 11:5720 (11:5348) USD/JPY 149:72 (149:31)
Ty obl 2 3,22 (3,22) Ty obl 10 2,89 (2,83)
US obl 2 5,10 (5,04) US obl 10 4,62 (4,53)
Sv obl 2 3,52 (3,50) Sv obl 10 2,99 (2,94)


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.