Laddar TradingView Widget
Laddar annons
Nyhet
22 Nov, 2024

THEDÉEN: SER FORTSATT RÄNTESÄNKNING I DECEMBER, 1H 2025 (NY)

Uppdaterad:
22 Nov, 2024

(Tillägg: stycke fem-sju)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Osäkerheten om utvecklingen har ökat, men antagandet är fortsatt att sänka räntan i december och första halvåret 2025.

Det sade riksbankschef Erik Thedéen på fredagen, enligt ett förskrivet anförande.

Räntesänkningen med 50 punkter i november gav ytterligare stöd till konjunkturåterhämtningen i ett läge där de ser att risken för en alltför hög inflation har minskat.

"Men det är viktigt att betona att det nu också finns en större osäkerhet om utvecklingen framöver. Om inflations- och konjunkturutsikterna står sig kan vi fortsätta att sänka räntan i december och under första halvåret 2025, i linje med vad vi kommunicerade i september. Men ändras förutsättningarna kan det motivera en högre eller lägre ränta framöver", sade han.

"Man kan tycka att det är självklart, men just nu finns det skäl att verkligen betona detta", fortsatte Thedéen.

Han noterade frågetecken kring "om och när" vändningen i svensk ekonomi kommer och hur stark återhämtningen blir när den väl tar fart. Till detta kommer den stora osäkerheten om den globala utvecklingen, inte minst vad bytet av president i USA kommer att få för konsekvenser för den amerikanska ekonomin, för den internationella konjunkturen och för det geopolitiska läget.

"Riksbanken kommer att följa utvecklingen noga, och vi är beredda att korrigera penningpolitiken om det behövs för att säkerställa en inflation kring 2 procent på sikt", sade riksbankschefen.

Erik Thedéen lyfte även diskussionerna som nu pågår om de strukturella problemen i den europeiska ekonomin, bland annat EU:s svaga produktivitetsutveckling.

En svag BNP-tillväxt och höga statsskulder kan leda till svåra prioriteringar och att nödvändiga investeringar inte genomförs.

Sverige tillhör dock inte de länder i Europa där detta problem är som störst. De senaste 30 åren har produktiviteten utvecklats starkare i Sverige än genomsnittet i Europa samtidigt som den offentliga skuldsättningen varit betydligt lägre.

Han konstaterade också att produktivitetsutvecklingen har betydelse för penningpolitiken.

"I ett kortare perspektiv finns det en koppling mellan produktivitetens utveckling och inflationstrycket i ekonomin. I ett längre perspektiv är produktiviteten också viktig för penningpolitiken, eftersom den påverkar ekonomins långsiktiga tillväxttakt som i sin tur påverkar den normala nivån på den reala räntan", sade han.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.