Nyhet
24 Jul, 2024

TYSKLAND: KOMBINERAT PMI (PREL) SJÖNK TILL 48,7 I JULI (NY)

Uppdaterad:
24 Jul, 2024

(Tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det tyska näringslivets sammanvägda inköpschefsindex sjönk till 48,7 i juli, jämfört med 50,4 föregående månad.

Det visar preliminär statistik. Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett utfall på 50,7.

Index för industrin sjönk till 42,6 jämfört med 43,5 föregående månad, väntat var 44,0.

Index för tjänstesektorn sjönk till 52,0 jämfört med 53,1 föregående månad, väntat var 53,1.

Cyrus de la Rubia, chefekonom på Hamburg Commercial Bank, noterade att preliminära PMI-data för juli "ser ut som ett alvarligt problem".

"Den tyska ekonomin föll tillbaka till ett krympande territorium, tyngd av ett brant och dramatiskt fall för produktionen i tillverkningsindustrin. Hoppet om att denna sektor skulle kunna gynnas av en ett bättre globalt klimat försvinner ut i tomma luften", skriver han.

Nya order till tillverkningsindustrin sjönk i den snabbaste takten på tre månader i juli, och det sammanföll en snabbare minskning i orderböckerna och i materialinköpsvolymerna.

"Svagheten i tillverkningsindustrin verkar vara ihållande, och en potentiell återhämtning väntas inte förrän till hösten som tidigast", skriver Cyrus de la Rubia

Han tillägger att efter juli-PMI pekar bankens löpande BNP-prognos mot att den tyska ekonomin kan krympa 0,4 procent under tredje kvartalet jämfört med det andra.

"Även om det ännu är tidigt, och många datapunkter återstår, startar andra halvåret i en mycket svag ton", skriver Cyrus de la Rubia.



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.