Veckobrev
2 Oct, 2022
Veckobrev och aktienyheter v.39

Veckobrev och aktienyheter v.39

Uppdaterad:
21 Feb, 2023

Ny spännande aktievecka med fortsatt mycket fokus på inflationens trögrörlighet. Ränteutvecklingen är på allas läppar och efter kraftiga värderingstapp har flera ställt sig frågan hur mycket mer det kan sjunka. Stockholmsbörsen har fallit till ny årslägsta nivå och flera analytiker är tidigt ute med att peka på attraktiva värderingar. Bland veckans sektorvinnare finner vi de konjunkturoberoende segmenten hälsovård och kraftförsörjning på +2,9% respektive +4,9% där den sistnämnda stigit med hela 10% sedan gasläckorna på Nord Stream rapporterats. Stockholmsbörsen i sin helhet (OMXSPI) stänger fredagen positivt med en uppgång på 2,3% vilket hämtar upp en stor del av veckans utveckling. 

I veckans utgåva väntar veckans blogginlägg, veckans läsarfråga och veckans aktiecase på temat fastigheter.

Trevlig läsning! 

Veckans blogginlägg

Det är inte så svårt... |  Investeringar är svåra, särskilt nu när vi har lämnat ett väldigt tacksamt aktieklimat. I detta är det viktigt att påminnas om skillnaden på bolag och aktie där psykologiska effekter tenderar att spela in. I veckans blogginlägg kommenterar Cristofer Andersson investerarens roll i det nuvarande blodbadet och hur han avser investera sin krigskassa.

→ Läs inlägget här

Veckans aktiespaning

Bäst skyddad mot den viktigaste insatsvaran. Även om Stockholmsbörsen vände upp under slutet av veckan slutade veckan på ett nytt minus. September blir således en av de sämsta börsmånaderna på mycket länge med en nedgång för OMXSSPI på -8%. Fastighetsbolagen fortsätter att leda nedgången och innebär att mycket av de senaste fem årens uppgång är utraderad. Oro för brant stigande räntekostnader kombinerat med en mycket trolig lågkonjunktur med lägre efterfrågan på kontors- och butikslokaler som följd har gett “baissarna” gott om spelutrymme och få möjligheter till eftertanke. Att kollapsande fastighetsfonder tvingats slänga ut många av sina innehav när andelsägare säljer har också bidragit till kursnedgången.
 
Kursslakten är egentligen en märklig utveckling med tanke på att fastighetsbolagen tillhör en av de sektorer som är mest skyddade mot en stigande ränta, som ju också utgör deras viktigaste insatsvara. Detta genom att de kommersiella hyresavtalen till stora delar ska räknas upp med konsumentprisutvecklingen, vilket i många fall mer än väl kompenserar för ökade räntekostnader och andra uppgångar för poster som el, vatten och underhåll. Att den förväntade lågkonjunkturen kan förväntas slå på efterfrågan på lokaler är självklart men vilken bransch är skyddad från lägre ekonomisk aktivitet? Och har man långa hyreskontrakt får det enbart en successiv inverkan. Jämför med vad som händer med en biltillverkare när efterfrågan dör!!!
 
Hur som helst tror jag att det gäller att i sektorn hitta de stabilaste företagen och som har förmåga att klara sig om det nu skulle bli ännu lite värre än pessimisterna tror. En aktör som jag fastnat för är stadsutvecklaren Atrium Ljungberg. Aktien har i år fallit med 31% att jämföra med sektorn som gått ned 52%, vilket knappast visar på att börsen diskonterat bolagets defensiva kvalitet. I jämförelse med sina större konkurrenter har Atrium en betydligt lägre finansiell skuldsättning. Bolagets nettoskuld om 25 MdSEK motsvarar endast 40 procent av balansräkning och är relativt låg i sammanhanget. Den genomsnittliga räntan som belastar detta ligger på ca 1,9 procent vilket är i linje med branschsnittet men har en bindningstid bäst i klassen på strax över fyra år (nästan det dubbla sett till genomsnittet). Dessutom har Atrium ett outnyttjade kreditutrymme på 7,4 MdSEK, vilket gör utrymmet stort för offensiva åtgärder i en fastighetsmarknad med brist på investerare. Med en kontrakterad hyrestid på 4,3 år (exklusive bostäder) enligt senaste delårsrapporten och en stark koncentration till de allra mest ekonomiskt starka områdena I Sverige har bolaget enligt min mening en mycked god förmåga att stå emot en lågkonjunktur.
 
Mycket negativt har skrivits om Atrium Ljungbergs beroende av handel och dess stora köpcenter. Men även om sällanköpshandel – vilket utgör det område som de flesta förväntar sig får sämst utveckling - utgör ca 17% av intäkterna (enligt senaste delårsrapporten) är det bara att peka på hur väl dessa hyresgäster klarade pandemin. Då var många köpcentrum som bekant mer eller mindre folktomma under en lång period. Trots det var hyresförlusterna under denna period minimala.
 
Att bolaget har den överlägset största projektportföljen bland fastighetsbolagen om ca 60 MdSEK är kanske inte ett köpargument idag. Men man måste vara ganska pessimistiskt inställd för att inte tro att det på sikt ligger ett enormt värde med projekt som är exponerade mot Stockholms snabbast växande områden och nära till tunnelbanesystemets utbyggnad.
 
En substansrabatt på 50% enligt senaste delårsrapporten och en utdelning - som med bolagets finansiella stabilitet och intjäning knappast lär sänkas – motsvarande en direktavkastning om 4% upplever jag Atrium Ljungberg som klart undervärderad och en mycket intressant investering.     
 
/Adam J:son Lindh, aktieanalytiker
 
Undertecknad äger aktier i bolaget.

Veckans fråga om buffert

Mi30 fortsätter sin uppskattade serie där han tar sig an sina läsares frågor. I detta inlägg delar han med sig av sina tankar kring buffertbyggande, riskvilja och aktiemarknaden.

→ Läs inlägget här

Nästa vecka offentliggörs ett flertal inköpschefsindex-undersökningar för september månad vilket ger en framåtblickande indikator för konjunkturcykeln. Vi får se ifall detta ger vind i seglen till veckans aktiecase eller om börsen väntas fortsätta falla. Inför nästa vecka kommer vi även få ta del av en tidig Q3-rapporterna från Industrivärlden även om det kommer dröja ytterligare 2-3 veckor innan det riktigt stora flödet öppnar upp sig.

TradeVenues fullbevakade bolag

SBB | SBB i Norden avyttrar 7st fastigheter till ett överenskommet värde om 186 MSEK. Likviden från försäljningarna avses att användas för att återköpa obligationer. 

BellPal Holding | BellPal lanserar tjänst för seniorers ökade trygghet och hälsa på initiativ av Motorola. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.