21 Jan, 2024

Sparande och Investering: Grundpelare 1 - Låg Belåning och Snabbare Utdelningsmål

Uppdaterad:
21 Jan, 2024

Mitt sparande och investeringsmotto bygger på fyra pelare: Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i utdelande bolag med låga courtageavgifter. Genom att följa dessa grundprinciper strävar jag efter att snabbt nå mitt utdelningsmål och kunna forma min tid enligt egna önskemål.

Låg Belåning: Undvik Dyra Lån och Bygg Kapital

Lån är en ekonomisk börda, och det enda acceptabla lånet, enligt min åsikt, är bolån och studielån. Kreditkortslån och blanco-lån bör undvikas till varje pris, eftersom de ofta åtföljs av höga räntekostnader, vilket gör köp av produkter eller upplevelser betydligt dyrare i längden.

För att undvika onödiga räntekostnader är mitt råd att fokusera på att bygga upp ett eget kapital istället för att låna. Att "låna" av dig själv blir i det långa loppet oftast förmånligare än att finansiera köp genom lån.

Bolån och Studielån: Långsiktighet och Fördelaktiga Lån

Bolån och studielån utgör undantag då de vanligtvis är långsiktiga och mer fördelaktiga. Genom att hålla ett öga på amorteringstakt och välja bästa bolåneräntan kan du optimera dina lånekostnader. En sund amortering och flexibilitet i att välja rätt bank är avgörande. Personligen har jag haft positiva erfarenheter med SBAB för mitt bolån, där enkelhet och fördelaktiga räntor har varit nyckeln.

Mitt bolån hos SBAB, bundet till 0,99% under fyra år (går ut 2025 ), är ett exempel på att välja rätt tidpunkt för bindning. För CSN-lånet, trots examen 2006 och 16 års arbetsliv, har jag valt att behålla det på grund av dess förmånliga villkor, och det pågående avbetalningsarbetet har minskat lånet betydligt.

Genom att följa principen om låg belåning strävar jag efter att snabbt nå mitt utdelningsmål, och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter för att inspirera andra att forma sin ekonomiska framtid. Genom att undvika onödiga lån och optimera lånekostnader kan du också ta kontroll över din ekonomiska resa och skapa en tryggare framtid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.