Analys
20 Aug, 2019

TradeVenue publicerar gästinlägg av Arne "Kavastu" Talving som kommenterar Aktiepappas granskningsserie och mycket mer

Det har nog undgått få den senaste tiden - diskussionerna kring Arne "Kavastu" Talving. Åtminstone på Twitter, där Kavastus konto är störst av de ekonomirelaterade med sina 33 000 följare (tillsammans med Nicklas "Investeraren" Andersson). Under sommaren flyttades diskussionerna in på TradeVenue, när en av våra bloggare, AktiePappa, publicerade sin granskning av Kavastu i två delar (del 1 / del 2). Kommentarsfälten har använts flitigt och som alltid finns det folk med starka åsikter på "båda sidor". 

 

Efter att inte ha kommenterat inläggen alls i sociala medier, väljer nu Kavastu att publicera ett svar i form av gästinlägg här på TradeVenue. Vi tycker det är kul att båda sidornas argument nu finns tillgängliga på TradeVenue. Den kritik som Kavastu framför mot TradeVenue i sitt inlägg tar vi med oss, såväl den positiva som den negativa.

 

Nedan följer Kavastus inlägg, och därefter står kommentarsfälten till ert förfogande.

 

 

SUCK!

 

Påstår tillräckligt många att ingen människa har satt sin fot på månen, börjar flertalet till sist tro på det.

 

Jag var en medioker placerare under lång tid, tog tag i det och gjorde det bättre än vad jag i min vildaste fantasi kunde föreställa mig. 

Genom att analysera mina tidigare värdepappersaffärer, kartlägga marknadens mönster och genomskåda massans placeringstänk skapade jag en alldeles egen mall att handla framgångsrikt på börsen. 

Det var inte gjort på en kvart, levde med researchen i drygt fyra år och kunde till sist sjösätta min framtagna placeringsstrategi januari 2009. 

 

Jag hade då flera värdepapperskonton med olika innehåll och olika inriktningar (arvspengar, premieobligationer, pensionsförsäkringar, sparpengar etc) det kontot jag långt senare började skriva om publikt i sociala medier var försöksdepå till projektet. Under resans gång fick det namnet ”Kavastudepån” fastän det nu idag är ett investeringssparkonto.

 

Den utlagda placeringsstrategin var glasklar, det var bara att följa den slaviskt i med och motvind. Kontots storlek vid starten januari 2009 var 860.000 SEK och spridningen i portföljen då 29 olika bolag.

 

Jag firade midsommar med bland annat Jan Sterner förlagschef på Sterners Förlag och Marcus Hernhag medförfattare till boken BLI RIK OCH FRI MED AKTIER och skribent i Privata Affärer.

Vi pratade lite om socialamediertroll, problemet med anonymitet på just sociala medier och pajkastning. Jag hade noterat att även Marcus fått en hel del smutskastning på twitter ”Hur kan du skriva en bok tillsammans med en lögnare”. 

 

Vi pratade lite om det och jag kände att det nu var dags att logga in på depån och visa Marcus min förvaltar framgång. 

De som känner Marcus vet att han är väldigt sparsam med alkohol, ingen kan anklaga honom för att varit i hatten när han såg resultatet.

 

Vad han såg med egna nyktra ögon var Kavastuportföljen som bestod av cirka 60 olika bolag och ett marknadsvärde som sökt sig en bra bit in på den åttasiffriga arenan. 

Visade även treårstakten på förvaltningen som låg på avkastning 120%. I boken BLI RIK OCH FRI MED AKTIER skrev jag att fördubblingstakten av kapitalet brukar ligga på cirka tre år.

 

Min sparkvot 2009-2019 har varit negativ. Totalt har jag lyft ett sjusiffrigt belopp från Kavastudepån under perioden. Största uttagen gjordes 2010 och 2011.

 

Att förvaltningen gått väldigt bra, klart över förväntan kan jag inte sticka under stolen med. Många har jämfört mig med världens bästa investerare och nämnt att jag till exempel har bättre trackrecord än självaste placerarprofeten Warren Buffett. 

 

Det är möjligt, men det är att jämföra äpplen med päron. 

Jag har förvaltat miljoner och Warren Buffett miljarder. 

Jag har haft väldigt stor spridning av bolag och allokerat mina innehav en hel del,

Warren Buffett har suttit mer still i båten.

 

Min strategi enkelt förklarat är fundamentalt starka bolag i stigande aktietrend till rimlig värdering, gärna med utdelning. Lägg sedan till lite allokeringsregler. Låt förmodligt starkaste bolagen i upptrend arbeta på spelplanen.

Första åren spred jag riskerna mellan 20-30 bolag, med tiden då depån vuxit sig i storlek betydligt fler oftast runt 50-65 olika bolag.

 

Jag använder mig enbart av bolag som finns noterade på stockholmsbörsen och då på listorna large/mid/small cap. Efter 2015 har jag även i liten utsträckning använt mig av bolag på lägre svenska listor.

 

Jag hade en ambition att lära ut hur jag tänkte förvaltning, det vill säga dela med mig av min kunskap så att fler kunde göra denna fantastiska avkastningsresa. Jag började twittra december 2013 och blogga februari 2014.

 

I början kunde jag vara väldigt öppen med vad jag skrev. På ganska kort tid blev både mitt twitterkonto och blogginlägg väldigt populära. 

Jag skrev saker som folk inte vågade skriva, skrev annorlunda blogginlägg och gick min egen väg.

Har aldrig varit rädd att gå emot massan, analytiker och journalisters åsikt. 

Vill man undvika att få ”haters” är det bara att klappa katten medhårs och belöningen är att direkt själv få en klapp på axeln tillbaka. Vi ser det mycket i sociala medier.

 

Minns Fingerprint och Hennes & Mauritz, två bolag med många aktieägare jag varnade för i tidigt stadium. Det är känsligt att publikt gå emot i bolag som många äger

Och känner för. När det senare visar sig att man fått rätt är man ett objekt för ”haters”. Vill man ha ett bättre förhållande med andra så är det bättre att vara lite ödmjuk och skriva gott om bolagen fast man är övertygad om motsatsen. Men sådan är inte jag, jag säger och skriver vad jag tror och tycker.

 

Med tiden bildades det en klubb, för eller emot Kavastu. Till en början var det inte så utbrett, men tilltog över tid. Skriv något illa kränkande om kavastu och du får billiga likes och retweets tillbaka.

Otrevliga tweets skrivna av anonyma twittrare svarade jag alltid med att blockera.

Mina kriterier att blocka twitterföljare var förtal, otrevliga tweets som ”du är en idiot”, ”misslyckade pedofil” och så vidare. 

Ni som läser detta blogginlägg och är blockerade att följa Kavastu twitterkonto förstår nog varför ni är blockerade när ni går tillbaka och läser gamla tweets med tagg Kavastu.

 

Här om dagen tittade jag på twitterflöde där Kavastu var taggat från i våras. 

Kan idag inte förstå hur jag orkade ta emot så mycket ”skit” från alla ”haters”. Antar att det är samma människor som mobbade andra i skolan som nu blivit några år äldre.

Det märkliga var att 90% av alla ”haters” inte ens följde Kavastukontot eller var blockerade att följa det. Ändå var de intresserade av allt jag twittrade om.

Hatet tog sig i alla möjliga former och uppfinningsrikedomen blev alltmer avancerad. Helt otroliga saker har skett det senaste året. Kan bli ett blogginlägg om det vid senare tillfälle.

 

Det som är en stor nackdel med att verka i sociala mediemiljön är anonymiteten. 

Runt 98-99% på twitter väljer att vara anonyma. Likaså väljer även många bloggare anonymitet. Varför kan man fråga sig? Mitt svar, enkelt då man aldrig kan bli granskad men kan skriva och hitta på precis vad man vill. Som i ett upplopp när maskerade demonstranter kastar sten på poliser ”det var inte jag”.

När det gäller tweets och blogginlägg, vem kan granska personen bakom och trovärdigheten? Brukar skämtsamt säga ”vem litar på en smal kock”?

 

Jag har valt att vara publik för just trovärdighetens skull. Kan man lita på någon som skriver anonymt, nej är mitt svar där. 

 

Bestämde mig för att tänka nytt i midsomras. Varför ta skit hela tiden. Varför kasta bort dyrbar fritid på något som bara ger negativ energi tillbaka. 

Fryste ned mitt twitterkonto i nuvarande skick och släckte ned mitt bloggkonto som jag använt mig av sedan 2014. I framtiden ska jag bli mindre publik och ägna mig mer åt saker som ger mig positiv energi.

 

Oj vilken härlig sommar det blev. Så mycket fritid frigjordes efter det att jag fryst mitt twitterkonto. Kändes som att jag fått semester trots att jag inte arbetar.

Efter ett tag gjorde jag en överslagsräkning på hur mycket tid jag ägnat mig åt twitter och blogg. Kom fram till 3,5-4 timmar per dag vardag som helg.

 

En tweet gav tre fyra frågor som i sin tur gav tre fyra nya frågor. Ni vet hur en amöba förökar sig. Ett blogginlägg gav en hel del långa frågeställningar för att inte tala om alla mail som strömmar in i mailkorgen.

 

Tack och lov är de flesta med väldigt vänlig ton, men det tar en hel del fritid att svara på allt. Jag vill alla gott och försöker ge nycklar till framgång.

 

Men vill nu använda dessa besparade timmar till mycket annat, träna, läsa, förkovra mig, lära mig ett nytt språk, fortsätta med kartläggningen av marknad och placerares allokeringsvanor. Jag vill bli än bättre investerare och göra än färre misstag. 

 

Idag förvaltar jag fyra egna värdepappersportföljer med olika inriktningar på fyra olika institut. Fortsätter att förvalta dem precis som vanligt framgångsrikt och till låg risk. Men jag väljer att göra den förvaltningsresan utanför sociala medier. Fortsätter precis på samma sätt som vanligt med exakt samma framgångsrika strategi. Räknar med att takten på intjäningen fortsätter i samma takt. Kanske än bättre, kanske lite sämre än hittills, framtiden får utvisa.

Kommer signaler på att gå ur marknaden drar jag mig inte för att gå ur och titta på och iaktta ett tag tills signaler säger att det är dags att gå in i marknaden igen.

Grundinställningen är klar, pengar som är avsedda för att ligga på aktiemarknaden ska ligga där och bara undantagsvis tas därifrån. Att hela tiden ligga på rätt sida om sannolikheten väldigt viktigt. Aktiemarknaden är ständigt stigande på lång sikt. Nedgång på börsen ger ”tidsrabatt” på framtida avkastning.

 

Om nu inte svenska marknaden ”ballar” ur närmaste tio åren, utan kan hålla sig i ett spann -10% till +20% årligen kan jag med stor sannolikhet se Kavastuportföljen spräcka niosiffrigt lagom till pensionen.

 

Har fått så mycket mail och till och med fysiska brev, kom tillbaka till twitter, du behövs där. Den trygga ifrågasättande provocerande mentoren är borta. Tack alla för denna uppmuntran, jag vet att de flesta av de drygt 33.000 som följer kavastukontot är av god sort. Men jag har en hel del andra planer för framtiden.

 

Tycker pajkastningen på sociala medier gått för långt, det förefaller vara fel media att hjälpa andra till att bli bättre investerare.

 

Tar nu upp ett exempel på smutskastning som är skrivet under Trade Venues bloggsida som i sin tur är ett bolag där Erik Penser Bank är delägare. 

Under Trade Venue hemsida kan vi hitta länkar från framgångsrika nyhetsbyrån Omni Ekonomi samt en viss egen analysverksamhet och marknadsbrev.

Man kan också hitta bloggar där utfärdaren av dem oftast är anonyma men ändå skriver under Trade Venue logga. 

 

Ett exempel på häxjakt och smutskastning har gjorts av Anonyme bloggaren Aktiepappa som skriver på Trade Venue bloggsida. Under en rad blogginlägg om Kavastu i somras skapade han en hel del trafik till sin Trede Venue bloggsida.

Inläggen startade med att berätta att detta var är en objektiv granskning. Rimligtvis borde han ta sig tid och ta reda på vad ordet objektiv betyder.

 

Anledningen till blogginläggen var antagligen att skapa trafik till bloggen och göra sig mer känd omtalad, det har han nog lyckats med. 

Aktiepappa eller Fredriksson som han egentligen heter tjänade antagligen en bra hacka på all trafik som drevs till bloggen. Det är som de digitala tidningarna, det gäller att skapa så mycket klick som möjligt desto fetare blir plånboken.

 

Fredriksson skickade mig ett mail som jag besvarade. Därefter kom ett första blogginlägg om kavastu där ingenting från mitt mailsvar var med. Förstod att detta kunde bli vad som helst, och det blev det.

 

Blogginläggen om Kavastu hade en viss systematik. Undergräv Kavastus trovärdighet. 

I stycke efter stycke går Fredriksson igenom olika faser i livet. 

 

Ta den där om Handelsbanken som exempel. Började som springpojke och undervisade handelsbanksanställda som sommarvikarie. 

Det var många som sökte den åtråvärda sommartjänsten på ett tvåmans handelsbankskontor i mellersta Sverige.

På ett litet kontor gör man allt, men huvudsysslan var kassatjänst. 

Bankkontoret hade bara en kassa och på den tiden för snart 40 år sedan var det stort kundtryck på just kassorna, till skillnad mot idag. 

Den marknad som jag sedermera enligt Fredriksson undervisade handelsbanksanställda i startade först långt senare. Svårt att undervisa i något som inte fanns som ”sommar springpojke” tidigt 80-tal.

 

Pensionsstiftelsen Oktogonen nämns, och en viss rättelse har gjorts i blogginlägget efteråt avseende avsättning. 

Alla bankanställda som fått avsättning i pensionsstiftelsen Oktogonen under 80-talet njuter av en väldigt god pension idag. Avsättningen var den samma oberoende vilken ställning i banken man hade.

 

Förlöjligandet av Kavastu fortsätter ”det kan inte vara något betydande belopp som Kavastu kan lyfta i pensionsstiftelsen Oktogonen”. 

Vet inte vad betydande belopp är för storleksklass för herr Fredriksson? 

Om Handelsbankens aktiekurs ligger still och utdelningarna bibehålles på samma nivå som idag kan åtminstone jag lyfta en normal månadslön i 20 år före skatt från det att jag fyller 60 år. 

Stefan Persson på Hennes & Mauritz tycker nog det är flugskit, men vi vanliga skulle nog inte kalla det för ”inte något betydande belopp”. Mitt GAV är noll kronor för denna pensionsförsäkring. Har bara haft tur att ha arbetat i rätt bank vid rätt tillfälle.

 

Smutskastningen fortsätter stycke efter stycke. 

 

Varför ska man ta upp trisslottsförsäljning i min mammas tobaksaffär? Jo, givetvis för att undergräva Kavastus trovärdighet. 

 

Fredriksson har kontaktat Svenska Spel för att försöka få ut uppgiften hur många trisslotter mamma sålt i sin tobaksaffär 1986-2012 utan att lyckats.

Sedan börjar det antas och räknas vilt. Tobaksaffär öppet 10 timmar om dagen. Fredriksson kommer fram till att 3 miljoner sålda trisslotter 1986-2012 är en lögn.

 

Mammas tobaksaffär hade ett AAA-läge på en plats där mycket folk passerade dagligen. 

Öppettiderna var 06.30-21.00 vardagar med dubbelpass personal 10.00-21.00 dessutom helgöppet 08.00-21.00 lördagar som söndagar. Mammas tobak & spelbutik var bland de bästa i länet på trisslottsförsäljning.

 

Kanske herr Fredriksson även skulle ta en liten kurs i bokföring. Han hävdar att en försåld trisslott tas upp som fullt pris i omsättning, vilket gör att tobaksaffären omöjligen kunnat sälja 3 miljoner trisslotter 1986-2012.

Spel och busskortsförsäljning redovisas i kommission, det vill säga runt 3-5% av försäljningssumman läggs till omsättning. När Fredriksson ändå pratade med Svenska Spel, varför inte fråga hur spel bokförs?

 

Stycke efter stycke smutskastas Kavastu och avslutas med helt galna slutsatser.

 

Så var det dags för ”backtradingen” som Kavastu ägnar sig åt. 

 

Tre fall om påstådd backtrading tas upp. I ett stycke om backtrading nämns Swedbank och att någon skulle skänka 50.000 SEK till någon välgörenhetsauktion om jag visade upp notan. 

Varsågod, det är bara att leta upp den personen och avkräva ett kvitto på 50.000 SEK 

Anledningen till försäljningen var, storbankernas trend vacklade, Swedbank ville inte gå upp i kurs och osäkerhet kring penningtvätt. Det fanns helt enkelt bättre placeringsalternativ för pengarna. 

 

Och så är det väl bara att leta upp de som erbjöd att skänka pengar till välgörenhetsorganisationer i fallet Acando. 

Här kommer en avräkningsnota på den påstådda backtradingen. Faktum var att Acando fanns i två depåer till, men notorna där var inte på lika stora belopp som denna.


I tredje påståendet om backtrading Evolution Gaming finns inga pengar utlovade.

Men kan väl bjuda på en skärmdump här också.

Här har ni kavastus backtrading.

 

Någon har nämnt att det finns någon twittrare som utlovat 100.000 SEK till den som får Kavastu att lämna twitter. Hen som skrev det falska inlägget i Kavastus namn i det populära webprogrammet ”uppesittarkväll” i juni ska vara betalningsmottagare.

 

Varför visade jag inte inte skärmdumparna på twitter? Hoppas det är förståeligt att man inte visar upp sin privatekonomi inför drygt 33.000 okända twitterföljare? Skulle man mot förmodan göra det skulle det heta att de är falska photoshoppade notor eller tillhör någon annan etc.

 

Nu har jag gjort ett undantag, äktheten i dessa tre notor kan vidimeras av kontoförande institut Avanza. Hittar ni de som lovat att skänka pengar eller betala så kan jag ordna vidimeringen.

 

Jag har varit i kontakt med Trade Venue och ställt frågan, får man skriva vad som helst under ert varunamn? Redan i §1 hittar jag överträdelser.

Jag är inte domare i fallet, vad tycker ni?

 

Nu lägger jag hellre tiden på sådant som ger verklig kunskap åt mig själv och andra än att slösa tid på att göra researcher av andra personer. 

Men det skulle vara helt möjligt för mig att göra en lika negativ vinklad artikelserie (och kalla den för objektiv granskning) om Aktiepappa Fredriksson med rubriken ”hans nos var av garn” och svara med samma mynt av personangrepp, pajkastning, kränkningar, provocering, påstådda lögner och galna slutsatser. 

Stora skillnaden skulle vara att jag inte tjänar en krona på trafiken som blogginläggen skulle dra.

 

När man läst serien blogginlägg om Kavastu av Aktiepappa Fredriksson försvann även trovärdigheten i hans övriga blogginlägg. Med så dålig research och galet fel slutsatser som gjorts runt granskningen av Kavastu så visar det låga totalkvaliteten hos Aktiepappa. 

 

Varje vecka får jag Trade Venue veckobrev, ett brev jag alltid skummar igenom. Det är bra och jag betraktar Trade Venue som förtroendegivande och seriösa.

Tyvärr släpps just serien om påstådda ”bluffen Kavastu” under Trade Venues varunamn vilket lätt gör att fler tror på det som står i blogginläggen. 

 

Skärp kraven på bloggarna, annars riskerar Trade Venue få ett riktigt förtroendefall och lågvattenmärke. Ett förtroende är inte bättre än sin svagaste länk. 

 

Slutligen

 

Ett vanligt påstående är att om man är så framgångsrik på börsen, varför håller man då utbildningar hur man lyckas på börsen? Man borde vara så rik att man inte behövde det. Vänd på det, om man inte lyckas särskilt bra på börsen vad har man då att lära ut?

 

Framgångsrika placerare väljer oftast att prata tyst om hur de lyckas så bra med sina placeringar. Jag väljer att lära ut hur jag tänker och agerar, delad glädje är dubbel glädje.

Har fått så många nya kamrater genom utbildningen Kavastus Trender runt i hela Sverige. 

I onsdags var jag på poolparty hos några och i fredags middag hos några andra där vi fortsatte med livliga diskussioner långt in på småtimmarna.

 

Många skriver på sociala medier, om jag skulle hålla en utbildning skulle jag göra det gratis. Varsågod, gör det. Det är lätt att snacka. Har fortfarande inte hört talas om att någon privatperson tagit alla kostnader själv och bjudit på gratis utbildning.

 

Många skriver på sociala medier att all kunskap till framgångsrik aktieförvaltning finns gratis på nätet. Andra skriver, det är bara att följa mig på twitter så får ni gratis vägledning hur ni blir framgångsrika. 

Jag har roat mig med att gå tillbaka några månaders twittertrafik för att se vilken kunskap de påstår sig ge. Mest var det tweets med drinkar i glas och bilder på snabba bilar.

 

Jag har inte blivit framgångsrik genom andras råd och kunskap, jag har skapat en egen framgångsrik strategi utan påverkan av andra. Gör man som alla andra så blir resultatet som alla andras. 

Den inhämtningen jag gjort av fakta finns inte serverad på några sajter. Delar av faktan är sammanställning av mina tidigare placeringar och erfarenheter av dem. Gör det inte svårare än vad det är, rannsaka dig själv, rannsaka marknadens mönster och skapa en enkel strategi där sannolikheterna ligger på rätt sida hela tiden, följ den.

 

Utbildningen Kavastus Trender är inte gratis, men har förändrat tänket runt aktieplaceringar för väldigt många. Kan givetvis inte ta ansvar för att alla kursdeltagarna följer råden och applicerar kunskapen i praktiken. 

Kan kursdeltagaren bara höja avkastningen med någon ynka procent på en miljonportfölj så är breakeven uppnådd redan första året.

 

Vill man inte gå utbildningen håller jag även en del gratis utbildning, oftast för Aktiespararnas lokalföreningar runt om i landet, men även på uppdrag av företag, högskolor och faktiskt snart ett universitet. Förberedelserna inför dessa föredrag brukar ta 3-5 arbetsdagar.

 

Handen på hjärtat, hur snabbt går det inte att förlora pengar på börsen på grund av en oklar placeringsfilosofi? Varför sålde jag inte i tid? Varför köpte jag inte den aktien? varför köpte jag inte mera? 

För min del låter jag sannolikheten arbeta på rätt sida hela tiden och har en glasklar placeringsstrategi.

 

Hur kommer jag nu agera på sociala medier i en framtid? Några spontana blogginlägg lär det nog bli genom sajten Kavastustrender.se som jag länkar från mitt twitterkonto.

Information om aktieföredrag som jag kommer att hålla runt om i Sverige kommer också att länkas ut från mitt twitterkonto. 

Det är just så jag kommer använda mitt twitterkonto i en framtid. Länka till information men inte aktivt skriva själv.

 

Ni kommer som vanligt se mig dyka upp lite här och där i massmedia men i mindre skala än tidigare.

 

Fortsättningsvis kommer jag aktivt verka i grupper som skapats genom utbildningen Kavastus Trender där alla är kända vid riktiga namn. De vet hur jag tänker och hur jag arbetar på börsen.

Jag kommer hjälpa till med framgångsrikt tänk, ge information om börsläge, kommentera rapporter, ge relevanta intressanta grafer och hjälpa dem till avkastning bättre än index.

Det viktigaste och målet för mig är att de ska bli självgående i tänket för att sedan tycka att Kavastu är överflödig, nu kan jag det här.

I veckan var det en artikel om mig i en känd estnisk affärstidning.

Ett av mina projekt just nu är att få ut Marcus och min bok BLI RIK OCH FRI MED AKTIER i Estland översatt till estniska språket. Ett land där kunskapen om spar och aktieförvaltning kunskapsmässigt är lågt. Kanske kan det också vara starten för exporten av fler svenska ekonomiböcker böcker skrivna av andra författare. 

 

Det andra projektet är att skapa materialet till höstens utbildning Kavastus Trender 2019. Finalen!

Nästa höst tänker jag ta en lång båtluff i Grekland. Köpa enkel biljett och åka hem när det börjar bli långtråkigt.

 

/Kavastu

 
 
TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.