Veckans aktiespaning | Varför rusar inte guldpriset?
Historiskt har perioder av hög inflation och högre militärpolitiska risker i världen fått guldpriset att rusa. Med tanke på det senaste årets branta uppgången konsumentpriser över hela världen - som av många beskrivs som den största uppgången på kort tid - kopplat med ett läge där riskerna för ett globalt kärnvapenkrig har ökat markant är det därför minst sagt märkligt att guldpriset har varit i stort sett oförändrat. Stämmer inte gamla samband?
Pandemin fick visserligen guldpriset att stiga till en ny toppnotering men trots årets minst sagt omtumlande händelser är guldet ned ca 2 procent hittills i år. Det ska dock framhållas att eftersom guldpriset uttrycks i USD har prisutvecklingen uttryckt i valutor som svenska kronan varit betydligt mer positiv till följd av dollarns starka utveckling mot de flesta valutor i år. I svenska kronor uttryckt har till exempel guldpriset gått upp 13 procent hittills i år.
Guldprisets mediokra utveckling ska också ses i ljuset av att två av de länder - Ryssland och Kina, som är i centrum för västvärldens kritik också är bland de största producenterna av nybrutet guld (återvunnet guld står för ca 30 procent av marknaden) med en sammanlagd marknadsandel på ca 20 procent. Skulle detta guld inte nå världsmarknaden finns risker för ett klart minskat utbud.
Framväxten av olika kryptovalutor under de senaste åren med det ofantliga kapital som har placerats där är något som många menar inneburit att dessa övertagit en hel del av guldets egenskaper som värdebevarare. Bitcoin och Ethereum har av entusiaster ofta kallats för digitalt guld där framförallt dess begränsade upplaga framförts som ett attraktivt inflationsskydd. Är det så att mycket av det kapital som tidigare i liknande krissituationer som i år sökt sig till guldet i stället placerats i kryptovalutor?
Med tanke på den pyspunka som har drabbat kryptovalutorna under de senaste veckorna (Bitcoin och Ethereum är ned ca 65 procent i år) och det förtroenderas som kommer i spåren av FTX konkurs är det kanske dags för en revansch för guldet? Den positiva guldprisutvecklingen (+6%) under den senaste månaden talar för att det skulle kunna finnas ett sådant samband.
I så fall är det inte bara goda nyheter för de stora internationella guldproducenterna som Rio Tinto, men även svenska Boliden med en produktion av 18 000 kilo guld varje år. Det skulle även gynna ett bolag som Botnia Exploration som nu äntligen verkar stå i startgroparna för att börja producera. Just nu har Botnia Explorations ett teckningserbjudande - Läs mer här
Aktieanalytiker, Adam J:son Lindh
Undertecknad äger inga direkta innehav i Bitcoin, Ethereum, Boliden, Botnia Exploration eller Rio Tinto