Marknadskommentar
14 Oct, 2024

ASIEN: VOLATILIT I KINA EFTER NYA OTYDLIGA STIMULANSBESKED

Uppdaterad:
14 Oct, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Asiens börsmarknader handlades på positiva nivåer under måndagsmorgonen efter att kinesiska index skakat av sig initialt negativa tendenser. Under helgen aviserade stimulansåtgärder från Peking kom återigen att ses som svagare än väntat och färska inflationssiffror var svagare än väntat.

Storbolagsindexet Shanghai Composite var upp med 2,2 procent efter att den negativa inledningen slutat med att indexet hittat fotfäste och funnit riktningen uppåt.

I Hongkong letade sig index inte riktigt tillbaka över noll. Hang Seng var ned med 0,2 procent. Indexet var dock ned med över 2 procent i inledningen.

Kinesiska finansdepartementets emotsedda presskonferens i lördags innehöll löften om att fiskala stimulanser kommer sättas in och att dessa kommer inkludera obligationsupplånade medel och stöd till provinsiella myndigheter.

Även om finansminister Lan Fo'an uttryckte att Kinas regering har "relativt stort" utrymme för att utöka underskott så avhöll han sig dock, precis som Kinas reform- och utvecklingskommission ungefär en vecka tidigare, från att brodera ut några detaljer om kommande stöd.

"Signalerna är fortsatt positiva och vi räknar med att mer detaljer fortsätter komma ut under kommande veckor och månader", skrev ING i en analys.

Rörande vad anledningen kan vara bakom att detaljerna dröjer så lyfter ING att en omröstning i Folkkongressen, Kinas parlament, kan krävas. Folkkongressen samlas härnäst senare i oktober.

Vad avser inflationen så steg Kinas konsumentpriser 0,4 procent i september jämfört med samma månad föregående år, enligt den nationella statistikbyrån. Analytikerna hade väntat sig att KPI skulle ha ökat med 0,6 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Nu följer också en makrodataintensiv vecka i Kina. Bland annat kommer handels- BNP-, industri-, detaljhandelsförsäljning- och arbetslöshetsdata släppas.

I Japan höll börsen helgstängt. Sydkoreanska Kospi var dock upp 1 procent.


Marknadstemperatur kl 07:20

==============================================================
kl 07:20 kl 12:35 Sedan
31/12

Nikkei 225 - +18,4%
Hongkong Hang Seng -0,2% - +24,5%
Kinas Shanghai Comp +2,2% - +10,5%
Australia S&P/ASX200 +0,4% - +8,7%

KÄLLA: Infront.


TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.