Marknadskommentar
12 Mar, 2024

BÖRSEN: BRETT UPPÅT, ELECTROLUX STIGER, OMXS30 +0,9%

Uppdaterad:
12 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades uppåt på tisdagen. Bland vinnarna fanns Electrolux och Volvo.

Vid 12-tiden hade OMXS30 stigit 0,9 procent till 2.501. Aktier för omkring 5,1 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. DAX i Frankfurt hade samtidigt gått upp 0,4 procent och CAC 40 i Paris steg 0,1 procent.

Under morgonen sade riksbankschefen Erik Thedéen att räntetoppen verkar vara nådd.

"Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma utesluter vi inte att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år", sade han i ett anförande vid finansutskottet under tisdagsförmiddagen.

Inom OMXS30 stack vitvarubolaget Electrolux ut med en uppgång för aktien på drygt 4 procent. Enligt Kepler Cheuvreux skulle ett bud på Electrolux om 140 kronor per aktie vara en nivå som nuvarande aktieägare kan acceptera samtidigt som det skulle kunna skapa värde för en potentiell budgivare från riskkapitalsidan.

Lastbilskoncernen Volvo steg 0,9 procent. ACT Research har höjt sin prognos för den nordamerikanska marknaden för tunga lastbilar, en viktig marknad för Volvo.

I sektorn handlades även Traton upp drygt 2 procent. Barclays Capital har höjt riktkursen för Traton till 38 euro från 26 euro och upprepat rekommendationen övervikt.

Oscar Properties fortsatte upp och rusade 90 procent, efter måndagens nyhet att bolaget undgår konkurs då det betalat in miljonkravet från fastighetsbolaget DSAM. På tisdagsmorgonen meddelade Oscar Properties också att det beslutat att påkalla ett skiljeförfarande gentemot DSAM om återbäring av 14 miljoner kronor, vilket innefattar den fordran om en miljon som DSAM gjorde gällande som grund för sin konkursansökan gentemot Oscar Properties.

Nordic Paper handelsstoppades kort efter öppning, efter det kom nyheten att största ägaren Shanying avser sälja hela eller en del av sitt innehav i bolaget, som uppgår till drygt 48 procent. Därför har Nordic Paper beslutat att inleda en process för att undersöka det potentiella intresset från tredje parter att förvärva samtliga aktier i bolaget. Efter att handeln kommit i gång under förmiddagen handlades aktien upp 5,4 procent.

Verkstadsbolaget Engcon handlades upp drygt 8 procent till strax under 85 kronor, sedan Berenberg Bank inlett bevakningen av bolaget med rekommendation köp och riktkurs 105 kronor.

Handelsbanken har tagit in Bico i sin småbolagslista, vilket lyfte Bicoaktien med omkring 11 procent.


Graf över OMXS30 tisdagen 12 mars:

imageKälla: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.