Marknadskommentar
28 Sep, 2023

BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING VÄNTAS

Uppdaterad:
28 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas visa en oregelbunden utveckling i torsdagens öppningshandel. Försiktiga uppgångar indikerades samtidigt för de ledande Europabörserna.

Vid 8.30-tiden noterades den tyska DAX-terminen upp 0,2 procent och Paris CAC40-terminen var på plus 0,1 procent. Enligt IG Markets förhandel indikerades en oförändrad nivå i den svenska öppningshandeln.

New York-börserna avslutade en svängig onsdag med blandade index. S&P 500 stängde kring nollstrecket på 4.275, vilket räknat från Stockholmsbörsens stängning även motsvarar en oförändrad nivå. Dow Jones var ned 0,2 procent medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex stärktes lika mycket.

Den amerikanska tioårsräntan tappade något under torsdagsmorgonen efter att under onsdagskvällen stigit till en ny 16-årshögstanivå på strax över 4,64 procent.

Asienbörserna backade på torsdagen med Tokyo, där Nikkei 225 var ned 1,5 procent, i täten. I Hongkong, där Hang Seng var ned 1,2 procent, sjönk fastighetsaktier mest då det krisande Evergrandes aktie handelsstoppats.

På nyhetsfronten kan noteras att Getinge ingått en förlikning med Trygg-Hansa och If relaterat till ersättning för skadeståndskrav för nätimplantat. Förlikningsbeloppet uppgår till totalt 450 miljoner kronor och kommer att betalas till Getinge under fjärde kvartalet i år.

Calliditas läkemedelskandidat setanaxib klassas nu av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som ett särläkemedel för behandling av Alports syndrom, som är en ärftlig inflammatorisk njursjukdom.

Deutsche Bank har sänkt sin rekommendation för H&M till behåll från köp och dragit ned riktkursen till 175 från 195 kronor. På onsdagen steg H&M-aktien 3,4 procent till 160:26 kronor, efter att klädkoncernen lagt fram sin kvartalsrapport.

Vidare har SEB Equities höjt sin rekommendation för Billerud till köp från behåll med en riktkurs på 121 kronor. Aktien stängde på 93:82 kronor förgående handelsdag.

Pareto Securities har inlett bevakning av Hemnet med rekommendationen köp och riktkurs 220 kronor, vilket kan ställas mot att Hemnet-aktien stängde på 187:60 kronor förgående handelsdag.

I Europa riktas blickarna på torsdagen mot preliminär inflationsstatistik för september från Spanien, klockan 9.00, och Tyskland, klockan 14.00.

Eftermiddagens USA-datakalender inkluderar en tredje beräkning av BNP för andra kvartalet och veckodata över nyanmälda arbetslösa.TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.