Marknadskommentar
8 Apr, 2024

BÖRSEN: MEST UPP, SSAB TAPPAR NÅGOT PÅ VD-AVGÅNG, OMXS30 +0,4%

Uppdaterad:
8 Apr, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde måndagen med en försiktig uppgång. Bland vinnarna fanns Volvo efter en höjd rekommendation samtidigt som SSAB backade efter att vd:n Martin Lindqvist meddelat sin avgång.

Vid 9.20-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 gått upp 0,4 procent till 2.515. Aktier för 1,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även de ledande Europabörserna handlades uppåt.

Inom storbolagsindexet gick Getinge starkast med en uppgång om 2 procent. Tyngst gick det för Sinch som backade 1 procent.

SSAB:s vd Martin Lindqvist har meddelat att han kommer lämna bolaget för en styrelsekarriär. Han har en uppsägningstid på sex månader men kommer att stanna tills en ersättare är utsedd, enligt ett pressmeddelande.

"Företagets strategiska inriktning är tydligt definierad med begränsad påverkan från Martins avgång på kort sikt", skrev Citi, som sedan tidigare har rekommendationen köp för aktien, i en kommentar till beskedet.

Aktien backade 1,7 procent.

Clas Ohlsons organiska försäljning, exklusive den förvärvade Spares-koncernen, steg med 5 procent under mars månad. Något mindre än väntade 7,1 procent. Onlineförsäljning, exklusive Spares, minskade med 5 procent under månaden, mot väntade +14,3 procent. Kalendereffekter påverkade negativt med 5 procentenheter. Aktien backade 2,8 procent.

Foodtech-bolaget Cheffelos omsättning uppgick till 289 miljoner kronor (288) under det första kvartalet 2024. Omsättningen ökade med 0,3 procent mot föregående år och justerat för valutakursdifferenser motsvarar det en ökning om 2,1 procent, enligt en uppdatering från bolaget. Aktien backade 1,3 procent.

Humana har förvärvat Team Olivia Norge för en köpeskilling om 341 miljoner svenska kronor på en kassa- och skuldfri basis. Förvärvet finansieras delvis genom en apportemission om 4 miljoner aktier till säljarna. Aktien steg 2,7 procent.

Media and Games Invest (MGI), som driver en annonsmjukvaruplattform inom gaming, inleder ett samarbete med Google Cloud som väntas leda till kostnadsbesparingar på cirka 20 miljoner euro under de kommande fyra åren. Aktien steg 8 procent.

Volvo steg 1,1 procent. Jefferies International har höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll. Riktkursen är 330 kronor.

Även om aktien har dubblats på 14 månader finns det mer att hämta i VBG, skriver Dagens Industri under vinjetten veckans aktie och rekommenderar köp. Aktien steg 6,4 procent.

Scandic Hotels backade, efter att Dagens Industri konstaterat att det var dags att ta hem vinsten efter ett köpråd för ett år sedan som fallit väl ut. Aktien var ned 3,2 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 8 april

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.