Marknadskommentar
20 Mar, 2024

BÖRSEN: SVAGT NEDÅT, INTRUM REKYLERADE, OMXS30 -0,2%

Uppdaterad:
20 Mar, 2024

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen avslutade onsdagen strax under nollstrecket efter att ha handlats oregelbundet från förmiddagen och framåt.

Vid stängning hade OMXS30 sjunkit 0,2 procent till 2.510. Aktier för 19,5 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Största tappet inom OMXS30 stod SEB för. Aktien handlades utan rätt till utdelning om 11:50 kronor, och var ned 7,2 procent, eller 11:30 kronor.

Fastighetsbolaget SBB:s negativa kursrörelse om 3,3 procent var således det största egentliga tappet bland OMXS30-bolagen. Kreditutvärderaren S&P uppger att de placerar fastighetsbolaget SBB:s kreditbetyg, CCC+, under utvärdering med risk för en ny sänkning.

Beskedet härleds till att SBB på måndagen offentliggjorde ett frivilligt återköpserbjudande av vissa hybridinstrument och icke-säkerställda obligationer för upp till 250 miljoner euro. Beroende på utfallet av återköpserbjudandet kan vissa trancheåterköp betraktas som finansiellt ansträngda, och därför liktydiga med en default, skriver S&P.

Intrum rekylerade upp efter flera dagar av kraftiga nedgångar och steg över 35 procent. Aktien var upp redan vid lunchtid men under eftermiddagen tog den ny fart i spåren av vd Andrés Rubios insynsköp för strax under 700.000 kronor.

Fjällturismbolaget Skistar släppte delår för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2023/2024. Rörelseresultatet ökade till 1.072 miljoner kronor (932) och rörelsemarginalen stärktes till 42 procent (39). Aktien steg 2,2 procent.

UBS har sänkt sin rekommendation på Skanska till sälj från neutral och samtidigt höjt riktkursen till 180 kronor från 152 kronor. Skanska verkar enligt UBS i en fortsatt utmanande miljö vilket inte fullt ut prisas in i aktien.

"Även om vi räknar med att bostadsmarknaden stabiliseras tror vi inte marknaden fullt ut räknar in de svaga utsikterna för den kommersiella fastighetsutvecklingen", skrev UBS.

Skanskas aktie backade 2,5 procent till strax under 190 kronor.

Cybersäkerhetsbolaget Yubico har i sin tur tagits upp till bevakning hos DNB Markets. Rekommendationen var köp och riktkursen 275 kronor. Cybersäkerhet är en kritisk fråga under 2024 och ser ut att fortsätta vara så under resten av decenniet, vilket enligt DNB Markets indikerar en uthållig och robust försäljningstillväxt för Yubico. Aktien var upp 2,8 procent till 176:60 kronor.


Bild: OMXS30 onsdag den 20 mars

imageBildkälla: Infront



TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.