Marknadskommentar
28 Sep, 2023

BÖRSEN: H&M BACKAR EFTER NEDGRADERINGAR, OMXS30 +0,1%

Uppdaterad:
28 Sep, 2023

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens i torsdagens öppning. Även på de ledande Europabörserna var rörelserna små.

H&M tyngdes efter att aktien nedgraderats av Deutsche Bank såväl som Bofa/ML.

Vid 09.45-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit närmare 0,1 procent till nivån 2.132. Aktier för drygt 1,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute i Europa noterades tyska DAX upp 0,1 procent och Paris CAC40 handlades till plus 0,3 procent.

Inom OMXS30 var H&M tidig förlorare efter att Deutsche Bank såväl som Bofa/ML sänkt sina rekommendationer för klädaktien till behåll/neutral från köp. Goldman Sachs har samtidigt sänkt riktkursen för bolaget till 180 kronor (195).

Det räcker inte att H&M förbättrar sin rörelsemarginal 2024 om företaget inte samtidigt återvänder till en uthållig försäljningstillväxt, menar Deutsche Bank i en analys.

H&M-aktien backade 2,2 procent till 156:76 kronor, i en rekyl efter att onsdagens kvartalsrapport lett till en kursuppgång om 3,4 procent.

Storbolagsindexet tyngdes också av att Ericsson på torsdagen handlas exklusive utdelning om 1:35 kronor. Telekomaktien var ned 1:06 kronor, eller 2,0 procent. Molnkommunikationsbolaget Sinch pressades 2,7 procent.

Dagligvarubolaget Axfood placerade sig bland de mest omsatta och aktien sjönk 5,2 procent, efter att Danske Bank sänkt rekommendationen till sälj från behåll.

Bland tidiga vinnare återfanns SBB, som steg 3,1 procent, och Nibe som handlades upp 1,1 procent.

Förpackningstillverkaren Billerud stärktes 2,0 procent till 95:66 kronor, gynnat av att SEB Equities uppgraderat aktien till köp från behåll med en riktkurs på 121 kronor.

Hemnet handlades upp 1,4 procent till 190:30 kronor. Pareto Securities har inlett bevakning av bostadsplattformen med rekommendationen köp och riktkurs 220 kronor.

Africa Oil fortsatte ned med 2,8 procent, efter att ha backat 8,8 procent på onsdagen sedan Total Energies släppt en uppdatering kring testborrningarna i Venus-oljefältet i Namibia, där Total Energies är operatör och Africa Oil delägare. Africa Oil har på torsdagsmorgonen kommunicerat en uppdatering som bland annat innehöll besked om att en brunn i block 2912 i Namibia bedömts som icke-kommersiellt gångbar.

Specialistläkemedelsbolaget Calliditas stärktes 2,9 procent. Bolagets läkemedelskandidat setanaxib klassas nu av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, som ett särläkemedel för behandling av Alports syndrom, som är en ärftlig inflammatorisk njursjukdom.


Graf över OMXS30 torsdagen 28 september:

image

Källa: InfrontTradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.